Jak pěstovat kejklířku



Pěstování kejklířky

Kejklířky pěstované ze semen lze vysazovat jak do záhonů, tak za okno. Potřebují dostatečnou zálivku a půdu, která drží vláhu.

Venku se nejčastěji pěstuje vytrvalá Mimulus luteus, ve skleníku pak Mimulus Aurantiacus. Prvně jmenovaná se snadno množí. Nové výhony přiléhají k zemi, brzy zakoření a dají se oddělit. Kejklířce nesvědčí přímé slunce, je vhodnou skalničkou do vlhčích míst, letničkou za okno, na východ i západ. Díky snadnému rozrůstání vytváří brzy velké trsy, které vypadají atraktivně. I listy jsou zajímavě zubaté.

Mimulus Aurantiacus roste ochotně i na slunci, má nepevné, dolů se klonící výhony. Květy jsou přes 3 cm dlouhé, oranžové a vždy zaujmou. Listy této kejklířky jsou tmavě zelené, kopinaté, jemně pilovité. Rostlina se množí řízkováním v zimě, ve skleníku. Aby dobře vypadala (větvila se), musí se po zakořenění a přesazení zaštípnout. Hezké jsou rostliny dvouleté a starší.

Pěstování kejklířky

Pěstování kejklířky

Přezimování kejklířky

Kejklířky zimují na chodbě, ve skleníku, v teplotě 10 až 15 °C. Nově vyrůstající výhony zakořeňují snadno, pokud nezdřevnatí. Rostliny potřebují dostatek vláhy a péče, obdobně jako petúnie. Nehnojené zastaví růst, kvetou velmi omezeně. Hodí se do společenství rostlin přikrývajících půdu v truhlících.

Škůdci kejklířky

Kejklířky nelákají škůdce, výjimečně se na nich usídlí molice. Zbavíme se jich použitím chemického postřiku na savé škůdce.






  • Oblíbená letnička lobelka Lobelka je oblíbená letnička zejména pro svoji modrou barvu. Původní druh pochází z jižní Afriky. V současné době se můžeme setkat také s jinými barvami květů, např. bílé, růžové nebo karmínové. Jak vypěstovat lobelku Lobelku vyséváme již v únoru. Semena jsou velmi drobná, proto je na substrát vysejeme a pouze přimáčkneme (nezasypáváme). Optimální teplota..
  • Anglické pelargonie Pěstování anglických pelargonií Anglickým pelargoniím se lidově říká také velkokvěté nebo angličanky. Květy některých kultivarů mohou dosahovat průměru až 8 cm. Květy jsou většinou jednoduché v barvě od bílé až po černé, s různě zbarvenými oky, se žíháním a lemováním. Listy anglických pelargonií jsou většinou zelené, některé odrůdy mají listy panašované. Anglické pelargonie..
  • Chyby při pěstování begónií Choroby a škůdci begónií Hnědé skvrny na listech jsou způsobenu tepelným poškozením. Rostlina zřejmě stála na přímém slunci. Má-li navíc kapičky vody na listech, ty mohou působit jako zvětšovací sklo a způsobit popálení listů. Žloutnoucí listy u begónií signalizují uhnívání kořenů v důsledku nadbytečné zálivky. Necháme substrát mírně vyschnout, nejlépe v místnosti,..
  • Zalévání květin Pravidla pro zalévání květin Při pěstování rostlin v nádobách je velice důležitá zálivka. Rostliny nelze zalévat stále stejně často, správná doba pro zálivku závisí na povětrnostních podmínkách, ročním období, teplotě, rozměru a typu nádoby. Dále pak je důležité složení substrátu a podmínky stanoviště, na kterém je nádoba umístěná. Voda z vodovodu vyhovuje..