Pěstování aksamitníku



Aksamitník je nenáročná letnička. Je odolná proti škůdcům, netrpí chorobami. Navíc kvete až do prvních mrazíků, tedy celé vegetační období.

Jak pěstovat aksamitník

Pěstování je jednoduché, aksamitník si můžeme vysévat sami doma nebo zakoupit již vypěstované rostliny. Vyséváme buď do misek (sadbovačů) nebo přímo na stanoviště. Rané odrůdy aksamitníku vykvétají brzy na jaře. Klasické odrůdy kvetou o něco později, semínka jsou ovšem levnější.

Jak pěstovat aksamitník

Jak pěstovat aksamitník

Na venkovní záhony se nejlépe hodí aksamitník rozkladitý. Existují různé odrůdy, např. plnokvěté, dvoubarevné, s různou velikostí květů. Standartní výška této letničky je kolem 25 cm, vysoké kultivary mají pak 60 cm. Pro suchá místa je vhodný aksamitník jemnolistý, který vytváří množství drobných květů o velikosti 2 až 3 cm. Květy jsou od jasně žluté, přes oranžovou až po tmavě červenou.

Další odrůdou jsou velkokvěté aksamitníky – aksamitník vzpřímený. Rostliny jsou náročnější na podmínky, i odkvetlé květy je nutné odstraňovat, aby se znovu vytvářela nová poupata.






  • Jak pěstovat zeleninu na balkóně Pokud se chcete zapojit do pěstování zeleniny, ale nemáte k dispozici velkou zahradu, balkón může být ideální alternativou. Pěstování zeleniny na balkóně je snadné a zábavné, a zároveň může významně přispět k vaší vlastní udržitelnosti a zdravému životnímu stylu. V tomto článku vám přinášíme tipy pro začátečníky, jak úspěšně pěstovat..
  • Brugmansie – na terasy, balkóny a dvorky Brugmansie je rostlina vhodná k pěstování na větších balkonech, terasách nebo dvorcích. Největší zvláštností této rostliny jsou velké trubkovité květy, které visí směrem dolů. Květy jsou v mnoha barvách, jednoduché nebo plnokvěté Listy jsou podlouhlé, porostlé jemnými chloupky. Brugmansie je jedovatá Velký pozor by měly dávat zejména rodiče malých dětí – celá..
  • Petúnie – oblíbené balkonové květiny Petúnie patří k našim nejoblíbenějším letničkám. Pocházejí z Jižní Ameriky, dobře odolávají našim klimatickým podmínkám. Tuto letničku je možné koupit pod názvy Surfinie, Superpetunie, Million Bells, Petitunie, Calibrachoa, atd. Druhy petúnií Surfinie jsou převislé, bujně rostoucí a bohatě kvetoucí petúnie. Conchitas jsou drobnokvěté petúnie, které odolávají větru, dešti i nízkým jarním teplotám...
  • Jak přezimovat balkonové květiny Přezimování balkonových květin U rostlin, které chceme přezimovat, pravidelně kontrolujeme, zda nejsou napadeny mšicemi, sviluškami nebo molicemi. Také dáváme pozor na některé choroby, např. plísně nebo padlí. Pelargonie přestaneme koncem srpna přihnojovat dusíkatými hnojivy. Během září omezíme zálivku. Tím docílíme dozrání rostlin, které pak lépe přezimují. Pokud nemáme vhodné prostory..