Černucha setá a její pěstování



Původ černuchy

Černucha je rozšířená po celém světě a v mnoha zemích tato rostlina zdomácněla. Jedná se o jednoletou rostlinu, která běžně dorůstá do výšky kolem 30 cm. Má žlutě zbarvené kořeny. Lodyha je drsně chlupatá, jednoduchá nebo s několika přímými postranními větvemi. Květy jsou namodralé.

Černucha je také méně známou léčivkou s širokým využitím. Používá se např. při některých alergiích, proti nachlazení, nemoci trávícího ústrojí, atd.

Plodem černuchy je velká tobolka, ve které jsou umístěná černá olejnatá semena. Černucha kvete v červnu až srpnu. Plody dozrávají od srpna do září. Semena se sklízejí až po úplném dozrání.

Existuje hodně variant černuch s různými barvami květů a různou výškou, které se pěstují hlavně jako okrasné.

Černucha setá a její pěstování

Černucha setá a její pěstování

Jak pěstovat černuchu

Černucha setá se v našich klimatických podmínkách pěstuje jako letnička. Vysazujeme ji na slunné a teplé stanoviště. Zemina by měla být mírně vlhká nebo suchá. Černucha potřebuje dostatek prostoru. Nesnáší zastínění a trvalé zamokření.

Tato letnička se rozmnožuje semeny, které vyséváme od března do května rovnou do volné půdy. Dáváme více semen do jedné jamky. Tím vznikne hustý výsev, který je nutné protrhat, aby se jednotlivé rostliny mohly rozvětvit a lépe kvetly.

Rostlinu obvykle nenapadají škůdci a netrpí ani chorobami.






  • Mateřídouška obecná (Thymus vulgaris) Mateřídouška je polokeřík s plazivou lodyhou. Drobné květy v hlavatém květenství mají červenofialovou barvu. Celá rostlina příjemně voní. Jak pěstovat mateřídoušku Na našem území se vyskytují čtyři druhy mateřídoušek, ale celý rod je velmi proměnlivý a vyskytují se i další kříženci. K léčení se používají všechny druhy, pouze mateřídouška s citronovou vůní, rostoucí v přírodě,..
  • Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) a jeho pěstování Pěstování rozmarýnu Pomalu rostoucí keř rozmarýnu pěstujte v nádobě a přezimujte ve světlé a chladné místnosti. Potřebuje hodně slunce, na půdu a zálivku je nenáročný. Koncem léta můžete odebrat odnože. Sběr rozmarýnu Protože rostlina roste pomalu, stříhejte větvičky od dubna do října velmi opatrně a s rozmyslem. Použití v kuchyni Rozmarýn je oblíbeným..
  • Saturejka (Satureja hortensis) Pěstování saturejky V Česku se obvykle saturejka pěstuje jako jednoletá bylina. Potřebuje slunce, teplo a málo vlhkosti. Předpěstujeme si ji ze semen a v květnu vysazujeme na záhon. Jako vytrvalý polokeř se pěstuje saturejka horská. Sběr saturejky Sklízí se nať s lístky těsně před rozkvětem, obvykle v červnu. Použití v kuchyni Saturejka se dává do..
  • Jak pěstovat lichořeřišnici ze semínek Lichořeřišnice (Tropaeolum) Rod lichořeřišnice obsahuje plazivé i keříčkovitě rostoucí formy, takže ho můžeme používat pro různé účely. Listy jsou velké, terčovité. Květy jsou na dlouhých stopkách s výraznou ostruhou, která tvoří typickou ozdobu. Kvete v barvách žlutá, oranžová, červená nebo jejich kombinace. Na chráněných místech a pod ochrannými kryty můžeme lichořeřišnici vysévat..