Symbol Vánoc – jmelí (Viscum)



Historie jmelí

Jmelí je jedním ze symbolů Vánoc. Jako magická rostlina se objevuje již v severských ságách. Keltští druidové jej považovali za posvátné a ze stromů jej odřezávali zlatým nožem.

Sběr jmelí

Jmelí je zelené po celou zimu. Je spojené s plodností a štěstím.

Symbol Vánoc - jmelí (Viscum)

Symbol Vánoc – jmelí (Viscum)

Jedná se o poloparazitickou rostlinu, která roste v korunách jehličnatých i listnatých stromů, kde vytváří kulovité trsy. Tyto trsy sběrači z větví odřezávají. Jmelí můžeme zakoupit buď zelené nebo obarvené stříbrnou nebo zlatou barvou. Větvičky jmelí se věší na stop nebo se dávají do vázy, ovšem bez vody.

 






  • Jak rozdělujeme růže Růže obsahují více jak 20 tisíc odrůd a jsou rozděleni podle svých vlastností do několika skupin. Rozdíl mezi jednotlivými druhy je v barvě, velikosti a tvaru květu, ve výšce rostlin nebo také v použití. Půdopokryvné růže Půdopokryvné růže jsou také nazývány pokryvné. Jsou nenáročné na údržbu, proto jsou vhodné nejen do zahrad,..
  • Stálezelené listnaté dřeviny do stínu Pěnišníky neboli rododendrony Na zastíněných stanovištích se dobře uplatní stálezelené listnaté dřeviny. K nejkrásnějším patří neopadavé pěnišníky neboli rododendrony. Existuje velký výběr druhů a kultivarů – odlišují se velikostí, barvou a tvarem květů a také odolností vůči zimním mrazům. Podmínkou pro úspěšný růst a bohaté kvetení je kyselá půda, bohatá na..
  • Rady a tipy pro pěstování živého plotu Výšku živého plotu volíme podle umístění. Tam, kde nepotřebujeme ochranu před pohledy zvenčí, stačí nízký živý plot. Před živý plot vysadíme odstupňovaně nižší rostliny – opticky tak prohloubíme prostor zahrady. Kombinujeme kvetoucí keře s jehličnany – docílíme tím oživení zahrady. Keře vybíráme tak, aby kvetly postupně. Např. tavolníky v březnu, klokwitzie v květnu..
  • Jak pěstovat mochnu Mochna – Potentilla – patří mezi trvalky a opadavé keře, je oblíbená pro květenství malých miskovitých květů. V případě příznivého počasí otevře svoje květy už v druhé polovině dubna. Vysoké druhy mochny se hodí do záhonových lemů. Zakrslým druhům se bude skvěle dařit ve skalkách. Umístění mochny Mochna je plně mrazuvzdorná, svědčí..