Další choroby máty



Mátu v našich zahrádkách mohou ničit škůdci, např. mandelinka mátová nebo může dojít k napadení chorobou, nejčastěji padlím.

Padlí

Padlí vytváří bělavý povlak na listech máty. Převážně až v druhé polovině prázdnin za teplého slunečného počasí, když se začnou v noci vyskytovat silnější rosy a zvyšuje se relativní vzdušná vlhkost, objevuje se na nadzemních částech máty bělavý povlak padlí. Napadeny jsou nejčastěji listy, nejprve na líci, později se povlak rozšíří i na rubovou stranu, na stonky a květy. Bělavé zbarvení se s postupujícím stárnutím mění na světle šedé. Některé druhy máty, zejména určené k přímému konzumu, nemají bílý povlak, ale tzv. nekrotické skvrny.

Další choroby máty

Další choroby máty

Hniloba kořenů máty

Kromě nadzemních částí máty mohou být napadeny a poškozeny také kořeny, např. hnilobou. Napadení houbou poznáme podle poškození stonků těsně nad povrchem půdy. Může vypadat jako zčernání, praskání nebo jako vatovitý koláč. V případě napadení kořenů není možná žádná ochrana. Rostlinu je nutné vykopat a spálit.






  • Heřmánek pravý (Chamomilla recucita) Heřmánek pravý je jednoletá příjemně vonící bylina. Terčové květy jsou žluté, okvětní lístky bílé. Lůžko je vyklenuté a duté, tím se výrazně liší od dalších druhů, jako např. heřmánkovec nevonný. Jak se pěstuje heřmánek pravý Heřmánek je rozšířeným plevelem po celém světě, množí se výsevem. Zároveň je to důležitá kulturní..
  • Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea) Květina třapatkovka nachová Třapatkovka nachová označovaná též jako třapatka je vytrvalá rostlina, která je nejčastěji pěstovaná jako okrasná květina (trvalka). K léčivým účinkům se používá celá rostlina, i když nejúčinnější je kořen, dále květ a list. Použít lze také třapatku úzkolistou, která má žluté květy. Droga výrazně zvyšuje imunitu, je antibiotická..
  • Pěstování majoránky (Majorana hortensis) Majoránka se pěstuje jako letnička. Vyséváme ji od března doma do truhlíku, v květnu ji přesadíme na záhon. V zahradních centrech můžeme koupit i sazenice. Majoránce vyhovuje slunné místo a vápenatá půda.   Jak vysévat majoránku Majoránka je bylinka s dlouhou vegetační dobou, proto je nutné ji vysévat již na přelomu února a..
  • Řepík lékařský Pěstování řepíku lékařského na zahradě Řepík lékařský můžeme vysadit na trvalkový záhon. Jeho drobné žluté květy poskládané do štíhlých květenství budou zdobit zahradu po celé léto. Použití řepíku Řepíkovou nať přidáme do čajů při žaludečních potížích, samotným řepíkovým čajem kloktáme při zánětech v ústech. Na hnisavé rány používáme i jen samotnou..