Pěstování majoránky (Majorana hortensis)



Majoránka se pěstuje jako letnička. Vyséváme ji od března doma do truhlíku, v květnu ji přesadíme na záhon. V zahradních centrech můžeme koupit i sazenice. Majoránce vyhovuje slunné místo a vápenatá půda.

 

Jak vysévat majoránku

Majoránka je bylinka s dlouhou vegetační dobou, proto je nutné ji vysévat již na přelomu února a března. Semínka majoránky jsou velmi drobná. Vyséváme je tak, že je pouze posypeme na povrch substrátu a zlehka zasypeme tenkou vrstvou jemného výsevního substrátu.

Takto vysetou majoránku zaléváme velmi opatrně, aby nedošlo k vyplavení semínek. Po vzejití jsou rostlinky jemné a tenké, je potřeba je nechat před přesazením zesílit. Pikýrujeme ve špetkách po 3 až 5 rostlinkách, které můžeme použít pro výsadbu do záhonu v druhé polovině května.

Pěstování majoránky

Pěstování majoránky

Sběr majoránky

Čerstvé lístky sklízíme průběžně. K sušení používáme ty, které jsou těsně před rozkvětem.

Léčivé účinky

Čaj z majoránky se používá při průjmech, podporuje trávení, zklidňuje zažívací trakt.

Použití majoránky

Vypěstovanou majoránku používáme v čerstvém nebo usušeném stavu po celý rok na přípravu jídel. Skvělá je k dochucení polévek, pečeného a mletého masa, paštik, guláše a bramboráku.






  • Pěstování bylinek v samozavlažovacím truhlíku Při pěstování středomořských a dalších suchomilných bylinek se vyhněte samozavlažovacím nádobám a truhlíkům. V těch se naopak bude líbit mátě, bazalce a dalším žíznivým druhům. Nezapomeňte na dostatečnou drenážní vrstvu ze štěrku či drobných kamínků, zabráníte tak uhnívání kořenů. Tipy pro pěstování bylinek na balkoně Bylinkám vyhovuje, když rostou ve skupinách,..
  • Jak pěstovat bylinky Bazalka, tymián, pažitka a další rostliny jsou ceněné pro svou chuť i léčivé účinky. Jak je pěstovat? Bez čerstvých bylinek si většina lidí vaření ani neumí představit. Bylinky dělají pokrmy mnohem chutnější, navíc mají na lidský organismus blahodárné účinky. Jejich pěstování není žádná věda, většina druhů je poměrně nenáročná a..
  • Bez černý Bez černý se u nás těší velké oblibě. Z jeho květů se může připravovat sekt (šumivé víno), z plodů se vyrábí víno a šťáva. Dnes se již vyskytují takové odrůdy bezu, které se vyznačují žádoucími vlastnostmi, jako např. tím, že u nich dozrávají všechna vrcholičnatá plochá kytkovitá plodenství najednou, nebo rané odrůdy..
  • Pěstování bazalky Bazalka je jednoletá bylinka, kterou můžeme mít na záhoně i v květináči za oknem. Pěstujeme ji ze semen na slunném místě. Použití bazalky v kuchyni Přidáváme ji do salátů, octů a zálivek. Výborně se hodí všude tam, kde používáme rajčata, protlaky a kečupy. Podobné články: Měsíček lékařský Bylinky proti chorobám a..