Rebarbora nebo také reveň
Rebarbora je typickou rostlinou z babiččiny zahrádky. Jedná se o vytrvalou bylina, která každý rok na jaře obrazí pupeny z hlavy kořenů, které mohou sahat do hloubky až dva metry.
Nejprve vyrůstají listy a mezi nimi v létě i květenství. Pro kuchyni jsou cenné listy. Květů se naopak zbavujeme tak, že je co nejdříve vyřízneme, protože oslabují rostlinu.
Rebarbora nejlépe roste na vlhkých, hlubokých půdách. Nevadí jí ani vláha v zimě, netrpí vyhníváním. V místech, kde má dobré podmínky se rychle rozrůstá.
Rebarboru pěstujeme pro její dužnaté řapíky, které bývají dlouhé 40 až 50 cm a široké asi 3 až 5 cm. Sklízíme je nejčastěji na jaře od května do konce června. Během léta se v řapících zvyšuje obsah kyseliny šťavelové a řapíky jsou tuhé.
Řapíky rebarbory mají různou barvu, nejčastěji se pěstují ty, které jsou červené. Listy z rostliny nestříháme ani neřežeme, ale vylamujeme.
Vysazování rebarbory
Rebarboru množíme buď dělením matečných rostlin nebo ze semen. Listy sklízíme až druhým rokem.
Rebarbora v kuchyni
Kvůli obsahu kyseliny šťavelové není rebarbora vhodná pro lidi, kteří trpí na ledvinové nebo žlučové kameny, také není vhodná pro nemocné revmatismem. Konzumuje se pouze tepelně upravená, slupku musíme sloupnut.
- Lípa malolistá (Tilia cordata), též zvaná lípa srdčitá Lípa je hojně pěstovaný strom rostoucí v celé Evropě. Lípa je označována za národní strom Čechů. Lípa je listnatý strom s kulovitou korunou, která se postupně stává širší a rozložitější. Dosahuje výšky až 30 metrů a může mít průměr kmene kolem 1 metru. Listy jsou srdčitého tvaru a mají jemně pilovité..
- Koření v kuchyni – majoránka Majoránka je rostlina, která je v naší kuchyni dobře známa. Při vaření používáme zelenou nať (sušenou). Majoránku přidáváme k pokrmům z masa, zeleniny a do salátů. Cizí kuchyně často používají majoránkový ocet, který je aromatičtější než obyčejný. V této formě majoránku dáváme do omáček. Majoránkový ocet Majoránkový ocet vyrobíme tak, že do skleněné nádoby..
- Jak pěstovat tymián Pěstování tymiánu Tymián neklade zvláštní nároky na půdu. Stačí, když není kyselá a není chudá na humus. U písčitých a hlinitých půd je nutná nastýlka kompostu nebo vyzrálého chlévského hnoje. U tymiánu můžeme počítat s dobrými výsledky pouze na slunných stanovištích, chráněných před větrem. Tymián dorůstá do výšky cca 25 cm..
- Perila křovitá (Perilla frutescens) – bylinka Perila křovitá je bylinka, která si svou cestu k nám našla z daleké Asie. Její listy obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, čímž pomáhají snižovat cholesterol. Dále má antibakteriální, antiseptické a antioxidační účinky. Tlumí zahlenění a pomáhá při astmatu. Pěstování Perily Perila se u nás pěstuje jako zelenolistá a červenolistá odrůda. Je..