Rebarbora nebo také reveň



Rebarbora je typickou rostlinou z babiččiny zahrádky. Jedná se o vytrvalou bylina, která každý rok na jaře obrazí pupeny z hlavy kořenů, které mohou sahat do hloubky až dva metry.

Nejprve vyrůstají listy a mezi nimi v létě i květenství. Pro kuchyni jsou cenné listy. Květů se naopak zbavujeme tak, že je co nejdříve vyřízneme, protože oslabují rostlinu.

Rebarbora nejlépe roste na vlhkých, hlubokých půdách. Nevadí jí ani vláha v zimě, netrpí vyhníváním. V místech, kde má dobré podmínky se rychle rozrůstá.

Rebarbora nebo také reveň

Rebarbora nebo také reveň

Rebarboru pěstujeme pro její dužnaté řapíky, které bývají dlouhé 40 až 50 cm a široké asi 3 až 5 cm. Sklízíme je nejčastěji na jaře od května do konce června. Během léta se v řapících zvyšuje obsah kyseliny šťavelové a řapíky jsou tuhé.

Řapíky rebarbory mají různou barvu, nejčastěji se pěstují ty, které jsou červené. Listy z rostliny nestříháme ani neřežeme, ale vylamujeme.

Vysazování rebarbory

Rebarboru množíme buď dělením matečných rostlin nebo ze semen. Listy sklízíme až druhým rokem.

Rebarbora v kuchyni

Kvůli obsahu kyseliny šťavelové není rebarbora vhodná pro lidi, kteří trpí na ledvinové nebo žlučové kameny, také není vhodná pro nemocné revmatismem. Konzumuje se pouze tepelně upravená, slupku musíme sloupnut.






  • Neobvyklé koření v kuchyni – anýz, fenykl a badyán Anýz Anýz vypadá jako dvounožky podobné kmínu, které můžou mít hruškovitý tvar. Sušené jsou uprostřed zmáčklé s drsným povrchem. Toto koření má zelenošedou barvu a zvláštní typickou vůni. Používá se zejména coby perníkové koření a do některých druhů chleba. Fenykl Sušené dvounožky fenyklu mají vynikající silnou aromatickou vůni a chuť. Fenykl..
  • Petrželka (Petroselinum crispum) Pěstování petrželky Petrželka se pěstuje jako dvouletka. Na záhon ji vysejeme v dubnu, nejlépe do řádků. Vždy zvolíme nové stanoviště. Tato bylinka potřebuje hodně zalévat. Sběr petrželky Sklízíme postupně lístky. Dáváme pozor na středové srdíčko rostliny, abychom jej nepoškodili. Použití v kuchyni Bez petrželky se neobejdou vývary a další polévky, bramborová a..
  • Šanta kočičí (Nepeta cataria) Pěstování šanty Šanta kočičí je trsovitá trvalka, kterou lze množit dělením starších rostlin nebo pěstováním ze semen. Zvolíme slunečné stanoviště s propustnou zeminou. Na podzim celou rostlinu seřízneme. Sběr šanty Sbíráme listy a květy těsně před rozvinutím. Použití v kuchyni Listy pepřové chuti jsou vhodné k jehněčímu i jinému masu, květ ochutí těstoviny..
  • Pažitka Pěstování pažitky na zahradě Pažitka je známá již více jak 4000 let. Pěstujeme ji na slunných stanovištích. Nejčastěji se pažitka množí semeny nebo rozdělením starších rostlin. Rychlení pažitky Oblíbené je rychlení pažitky v zimních měsících. Před zamrznutím půdy vyryjeme několik trsů a vysadíme je do květináčů. Pak je uložíme někde na..