Jak se zbavit koček v zahradě?



Jak omezit přítomnost koček v zahradě? Je důležité zdůraznit, že řešení problému se zbavováním koček v zahradě by mělo být humánní a etické. Snahou by mělo být najít řešení, které je šetrné ke zvířatům a zároveň ochrání zahradu.

Ochranné rostliny

Rostliny s ostrými nebo aromatickými listy mohou odradit kočky od vstupu do zahrady. Některé druhy rostlin, jako je citronová tráva, levandule nebo petržel, mají vůně, které kočky nemají rády.

Petržel kočky nemají ráda

Petržel kočky nemají ráda

Bariéry

Fyzické bariéry, jako jsou ploty nebo sítě, mohou pomoci zabránit kočkám v přístupu do zahrady. Mějte však na paměti, že kočky jsou vynikající skokani, a proto je třeba bariéru postavit dostatečně vysokou.

Odpuzovače koček

Existují komerčně dostupné odpuzovače, které obsahují přírodní vůně, které kočky nemusí. Tyto spreje nebo granule mohou být aplikovány kolem okrajů zahrady.






  • Zimní práce na zahradě – únor Únor by měl být bílý, aby posílil pole i naši zahrádku. Zalijeme znovu důkladně jehličnany i stále zelené keře, nezapomeneme na skalku, ošetříme trávník. Pod fóliový tunel můžeme už zasít ředkvičku a vysázet sazečku cibule. Pokud hrozí mrazy, přehodíme přes fóliovník ještě jednu vrstvu fólie, nebo starou plachtu, či jinou..
  • Skalka ve stínu a polostínu Pokud nemáme možnost skalku vybudovat na slunečné straně, nemusíme se jí vzdávat úplně. I v polostínu lze pěstovat skalničky, kterým vyhovuje přistínění. Výběr ovšem není tak bohatý. Čím osázet skalku ve stínu? K osázení skalky ve stínu použijeme kapradiny, zakrslé bohyšky, čechravy nebo violky. Na jaře jsou pěkné dymnivka, čemeřice, jaterníky nebo..
  • Zakládáme vřesoviště Při zakládání vřesoviště nejdříve velmi důkladně odstraníme plevel a všechny zbytky jejich kořenů a oddenků. Ušetříme si tím práci v pozdějším období. Postup zakládání vřesoviště Uděláme terénní úpravy, tj. srovnáme povrch. Položíme vrstvu rašeliny promíchanou se zeminou (nesmí být vápněná) a pískem. Substrát také nesmí přesychat ani v letních vedrech. Alespoň část..
  • Kosatce Pěstování kosatců K další oblíbené trvalce na zahradě patří kosatec bradatý, který kvete koncem jara v mnoha barvách. Nejvíce se pěstují kultivary vysoké 75 až 100 cm, méně často pak 40 až 75 cm nebo nízké kosatce 20 až 40 cm. Nejdůležitější při pěstování kosatců je výběr stanoviště, které by..