Koření v kuchyni – petržel
Známe dva druhy petržele – s hladkými a kadeřavými listy.
Petržel s kadeřavými listy je dekorativní, proto ho používáme zejména ke zdobení jídel. Petržel s hladkými listy je zase aromatičtější. Kromě čerstvé nati používáme rovněž kořen petržele. V zelené části je velké množství vitamínů, proto ji dáváme všude, kde se hodí.
Petržel obsahuje především vitamíny A a C. Má také vitamíny B1, B2 a PP. Když k tomu připočítáme minerální látky jako natrium, kalium, lacium, železo a fosfor, je jasné, že petržel velmi hodnotné koření.
Zelená petrželka se v jídlech nevaří, pouze jí pokrmy doplňujeme před servírováním.
Petrželkové máslo
Velice chutné petrželkové máslo vyrobíme tak, že měkké máslo smícháme s posekanou petrželovou natí, podle chuti přidáme posekanou cibulku, kopr, pažitku a mátu.
- Pěstování zeleniny a rostlin, které odpuzují škůdce V zahradničení existuje skvělý způsob, jak spojit estetiku a funkčnost – kombinováním zeleniny s rostlinami, které mají schopnost odstrašit škůdce. Tato strategie vytváří nejen poutavý krajinný design, ale také přirozenou ochranu pro vaše rostliny. Pěstování bylinek nebo květin a zeleniny na jednom záhoně Mnoho bylinek má výraznou vůni a silné..
- Libeček lékařský (Levisticum officinale) Libeček lékařský je známá mohutná trvalka pocházející z jižní Evropy. Květy jsou drobné, žlutozelené, v okolíku složené z četných okolíčků. Celá rostlina silnou vůní připomíná polévkové koření maggi, proto se jí říká „maggi kořen“. Použití libečku lékařského Používá se oddenek, nať, ale i semena. Droga působí močopudně, podporuje vylučování nežádoucích solí a kyseliny..
- Druhy bezu Bez černý (Sambucus nigra) Bez černý je keř vysoký několik metrů. Květenství malých běložlutých kvítků je ploché, známé jako kosmatice, které se tako konzumují smažené. Květ černého bezu má typickou a intenzivní vůni. Květy jsou považovány za všelék. Pomáhá při nachlazení a posiluje imunitu. Nálev z květů je vynikající, nejlépe působí..
- Černucha setá a její pěstování Původ černuchy Černucha je rozšířená po celém světě a v mnoha zemích tato rostlina zdomácněla. Jedná se o jednoletou rostlinu, která běžně dorůstá do výšky kolem 30 cm. Má žlutě zbarvené kořeny. Lodyha je drsně chlupatá, jednoduchá nebo s několika přímými postranními větvemi. Květy jsou namodralé. Černucha je také méně známou léčivkou..