Koření v kuchyni – petržel



Známe dva druhy petržele – s hladkými a kadeřavými listy.

Petržel s kadeřavými listy je dekorativní, proto ho používáme zejména ke zdobení jídel. Petržel s hladkými listy je zase aromatičtější. Kromě čerstvé nati používáme rovněž kořen petržele. V zelené části je velké množství vitamínů, proto ji dáváme všude, kde se hodí.

Petržel obsahuje především vitamíny A a C. Má také vitamíny B1, B2 a PP. Když k tomu připočítáme minerální látky jako natrium, kalium, lacium, železo a fosfor, je jasné, že petržel velmi hodnotné koření.

Zelená petrželka se v jídlech nevaří, pouze jí pokrmy doplňujeme před servírováním.

Koření v kuchyni – petržel

Koření v kuchyni – petržel

Petrželkové máslo

Velice chutné petrželkové máslo vyrobíme tak, že měkké máslo smícháme s posekanou petrželovou natí, podle chuti přidáme posekanou cibulku, kopr, pažitku a mátu.






  • TOP 5 nejpěstovanějších bylinek na zahrádce Meduňka (Melissa officinalis) Sazenice meduňky získáme snadno rozdělením trsů, lze je ale i předpěstovat ze semen. Meduňka má ráda hlubokou živnou půdu a dostatek vody, pak je nezničitelná. Sběr meduňky Čerstvé listy a mladé špičky výhonků sbíráme celou sezónu, na sušení nejlépe před rozkvětem. Použití v kuchyni Meduňka se hodí do..
  • Šanta kočičí (Nepeta cataria) Pěstování šanty Šanta kočičí je trsovitá trvalka, kterou lze množit dělením starších rostlin nebo pěstováním ze semen. Zvolíme slunečné stanoviště s propustnou zeminou. Na podzim celou rostlinu seřízneme. Sběr šanty Sbíráme listy a květy těsně před rozvinutím. Použití v kuchyni Listy pepřové chuti jsou vhodné k jehněčímu i jinému masu, květ ochutí těstoviny..
  • Čerstvé jarní bylinky proti únavě Sedmikráska (listy i květy) – působí dobře na zažívání a činnost jater. Od středověku bývá součástí očistných kůr. Lze ji přidávat do salátu nebo ji ochutit tvarohové pomazánky. Jitrocel kopinatý (listy) – obsahuje sliz, třísloviny, pektiny, vápník, draslík, křemík, zinek, beta-karoten a dvakrát více vitamínu C než citron. Patří mezi..
  • Perila křovitá (Perilla frutescens) – bylinka Perila křovitá je bylinka, která si svou cestu k nám našla z daleké Asie. Její listy obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, čímž pomáhají snižovat cholesterol. Dále má antibakteriální, antiseptické a antioxidační účinky. Tlumí zahlenění a pomáhá při astmatu. Pěstování Perily Perila se u nás pěstuje jako zelenolistá a červenolistá odrůda. Je..