Léto na zahradě – červen



Kvetoucí cibuloviny pozvolna dokvétají, rané jsou již zatažené. Cibulovinám odlamujeme semeníky, aby se cibule nevysilovali. Na záhonech po zatažených cibulovinách vysazujeme mělce kořenící letničky.

Keře průběžně zaléváme a přihnojujeme. Stříháme živé ploty a keře.

Růže a trvalky v červnu

U růží odstraňujeme odkvetlé květy, které odstřihujeme. Nenecháváme vyvíjet šípky, květina se tak oslabuje. Z odstřižených výhonů si můžeme růže množit řízkováním. Řízky namočíme v růstovém stimulátoru a zasadíme na přistíněné místo. Přikryjeme větší skleněnou sklenicí (např. od kompotu). Balkonové květiny v truhlících potřebují pravidelnou péči. Zaštipujeme je, aby rozkošatěly. V zahradě vysazujeme poslední cibule mečíků pro pozdní kvetení. V červnu vyséváme hrachory a dvouletky – macešky, zimní fialy, sedmikrásky, pomněnky. Do podzimu z nich vyrostou silné sazenice.

Rajčata a jahody v červnu

Rajčata vyvazujeme buď k oporám, nebo vtáčíme do spirálových podpěr. Pěstujeme je na jeden, nejvýše dva stonky. Ostatní výhony tzv. zálistky co nejdříve vyštipujeme, aby se rostlina nevysilovala. Rajčata zaléváme zásadně spodem, ne přes listy.

Postupně dozrávají jahody. Dbáme na to, aby plody neplesnivěly a nehnily na zemi. Podkládáme je např. dřevitou vatou, límcem z papírového kartonu nebo polystyrenem.

Nejvíce práce na zahradě je s trávníkem. Pravidelně jej sekáme, přihnojujeme, vytrháváme vytrvalé plevele. Občas trávník provzdušníme prohrabáním.

Plamének

Plamének







  • Přesazování, dělení a množení kosatců Nejvhodnější dobou pro přesazování a dělení kosatců jsou letní měsíce od poloviny července do poloviny srpna. Protože kosatce na jednom stanovišti pěstujeme 3 až 4 roky, je přesazení nezbytností. Z estetického hlediska starší kosatce ve středu ztrácejí oddenky, výhony zde nevyrůstají a květiny vypadají nevzhledně. Proto je nutné je přesadit a..
  • Rychlení konvalinek Jak rychlit konvalinky Konvalinky, které již mají zatažené a uschlé listy, na podzim vyryjeme ze záhonu. Jednotlivé oddenky od sebe oddělíme (jsou srostlé) a vybereme jen ty, které mají pupen s květním zárodkem. Poznáme je tak, že jsou největší a nemají pravidelný kuželovitý tvar, v zárodku jsou zřetelné zárodky květu. Konvalinkám před..
  • Třapatky neboli rudbekie Třapatky jsou vytrvalé, ojediněle dvouleté nebo jednoleté rostliny. Jsou středně vysoké až vysoké. Většinou mají zářivě žluté květy. Jejich květy vynikají zejména v pozdním létě a na podzim. Dobře se uplatňují v trvalkových záhonech vedle modrých a červených květin. Druhy třapatek Třapatka dřípatá patří svým vzrůstem mezi nejvyšší, dorůstá až do 2..
  • Podzimní květina hvězdnice Podzimní zahrada nemusí být jen o padajícím barevném listí, ale také ji můžou rozzářit pestré květy hvězdnice. Hvězdnice je nenáročná trvalka, která má jak nižší, tak i vyšší kultivary. Nízké hvězdnice se hodí do skalek a na obruby záhonů. Středně vysoké druhy do květinových záhonů a mohutné soliterní rostliny využijeme..