Pěstujeme rajčata



Rajčata potřebují pro úspěšné pěstování záhon v teplé slunečné poloze, chráněné proti studeným větrům. Nejlépe tedy polohu chráněnou např. zdí nebo vyššími rostlinami. Vyžadují úrodnou, dobře propustnou a snadno záhřevnou půdu. Rajčata sázíme teprve tehdy, když nehrozí pozdní jarní mrazíky.

Nejvíce se pěstují hybridní tyčková rajčata. Rajčata sázíme do sponu 50 x 50 cm. Sazenice rajčat se vysazují do jámy cca 25 až 30 cm široké i hluboké. Můžeme přidat zapařenou trávu a trochu cereritu, který přihrneme 5 cm hlíny. Do jámy přidáme opěrné kolíky. Sazenice rajčat sázíme zešikma, aby spodní část stonku byla co nejvíce v zemi a vytvořily se tak další kořeny. Tím se zvýší čerpání vody a živin z půdy. K sazenicím přihrneme zbývající půdu a kolem rostliny vytvoříme misku pro zadržování zálivkové vody.

Aby se kolem sazenice nevytvářel půdní škraloup, přikryjeme toto místo asi 5 cm vysokou vrstvou posečené trávy. Rajčata pravidelně zaléváme, přihnojujeme a vylamujeme zálistky.

Pěstování rajčat

Pěstování rajčat







  • Které druhy zeleniny je možné pěstovat ve stínu Když si představíte tradiční zahradu, většinou se vám vybaví místo s množstvím slunce a dostatkem světla, které umožňuje růst zeleniny a rostlin. Nicméně, není každá zahrada taková a některé oblasti mohou být stinné kvůli umístění domu nebo stromů. Naštěstí existují druhy zeleniny, které lze pěstovat i ve stínu. Zelenina a..
  • Rok v zeleninové a ovocné zahradě – SRPEN Zelenina na zahradě v srpnu Na listech brambor se může začít objevovat plíseň bramborová. Napadenou nať je nutné spálit nebo správně zkompostovat. Plody zeleninové papriky můžeme sklízet zelené, jakmile dosáhnou normální velikosti. Hodí se k přípravě plněných paprikových lusků, pod maso nebo do leča. Do salátů jsou vhodnější plně vyzrálé červené..
  • Zdravá dýně Dýně nebo také tykve není potřeba představovat. V posledních letech se staly nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jedná se o velmi zdravou zeleninu, která má také léčivé účinky. Dýně v kuchyni V kuchyni je možné díky dýni a několika málo ingrediencí (koření a bylinky) vytvořit chutné a výživné pokrmy. Dužnina dýně obsahuje 25..
  • Použití průmyslových hnojiv na zahradě Chceme-li dosáhnout při pěstování rostlin vysokých výnosů, nevystačíme ve výživě rostlin jen s organickými hnojivy. K doplnění potřeby živin používáme proto ještě průmyslová hnojiva. Ta jsou buď jednosložková, obsahující jen jednu základní živinu (dusíkatá, fosforečná, draselná), nebo vícesložková, obsahující více živin. Mnohé z nich, např. cererit, obsahují i důležité mikroprvky. Dávkování průmyslových hnojiv..