Moniliový úžeh květů – nemoc ovocných dřevin



Moniliový úžeh květů se objevuje při deštivém a chladném počasí. Napadené květy, zejména u meruněk, zhnědnou a uschnou. Následně odumřou i plodonosné větévky.

Prevence proti moniliovému úžehu květů:

  • Do jara odstraníme ze stromu všechny napadené a uschlé větévky a mumifikované plody, které spálíme.
  • Použijeme chemický přípravek.

Monilióza meruněk

Monilióza meruněk







  • Hniloba u révy vinné Octová hniloba Octová hniloba se během zrání hroznů vinné révy objevuje téměř u všech révových keřů. Ať už jsou pěstovány ve velkém nebo v malém na našich zahradách. Přímá ochrana před touto hnilobou neexistuje. Původcem octové hniloby jsou mikroorganismy, které se přirozeně vyskytují na hroznech. Jak poznáme napadení touto chorobou? U..
  • Mšice – nezdolný zahradní škůdce Mšice jsou nejčastějším zahradním škůdcem rostlin. Rychle se množí, a navíc přenášejí choroby. Při silném napadení přestávají rostliny růst a deformují se. Ochrana před mšicemi Na menší zahradě, kde se ještě příliš nerozmnožily, můžete z biologických řešení zkusit použít výluh z kopřiv nebo tabáku. Po postřiku je potřeba rostliny opláchnout vodou. Při..
  • Světlé listy u broskvoní Kalcióza – světlé listy V průběhu vegetace se nejčastěji na broskvoních setkáváme se žlutozeleným až žlutobílým zabarvením listů, které je způsobeno nedostatečným příjmem železa, zvláště na silně vápnitých půdách. Utužené a přemokřené půdy tento fyziologický projev podporují. Zkombinují-li se tyto půdní podmínky ještě s nevyrovnanou výživou, obzvláště s nadbytkem fosforu v půdě, je tato..
  • Rez vejmutovková – nemoci ovocných dřevin Rez vejmutovková se objevuje na spodní stran listů černého rybízu. Tato choroba se projevuje drobnými hnědými výtrusy. Druhým hostitelem této choroby jsou borovice vejmutovky a limba, na jejichž větvích nebo kmenech se tvoří žlutavé výtrusnice. Napadené listy rybízu, které předčasně opadávají, je třeba co nejdříve shrabat a spálit. Jako prevence..