Zahradní jezírko s fontánou nebo vodopádem



Fontána nebo malý vodopád na zahradě je vždy velmi atraktivní. Fontána je oblíbená pro svoji jednoduchou instalaci. Vodopád dokáže podtrhnout přírodní vzhled okrasné zahrady.

Fontána, ani vodopád se neobejdou bez čerpadla s elektromotorem. Z tohoto důvodu je jedním ze základních požadavků bezpečné uložení kabelu do půdy a vodotěsná zásuvka k připojení kabelu od čerpadla. Kromě toho, že musíme zásuvku uzemnit, je třeba obalit ji plastovou fólií. Rychlá voda prospívá rybám, protože obohacuje obsah nádrže kyslíkem. Lekníny se v ní už tak dobře necítí. V pohybující se vodě hůře rostou a jejich květy se někdy neotevírají. Pohyb vody nepotlačuje řasy, takže je nutné umístit na vstupní straně čerpadla filtr.

Fontána v jezírku

Fontána v jezírku







  • Březen v okrasné zahradě Práce v okrasné zahradě během měsíce března Jakmile v březnu rozmrzne půda, odstraníme z trvalek zimní ochranný kryt nebo půdu alespoň načechráme. Z růží odstraníme přikrývku chvojí, rozhrneme nakopčenou hlínu a u stromkových růží uvolníme přikopčenou korunku. Můžeme začít s výsadbou okrasných dřevin. Po suché zimě je nutno v březnu vydatně zavlažit pěnišníky a další stálezelené..
  • Pěstování bonsají Bonsaje Bonsaje patří mezi nejkrásnější živé ozdoby nejen bytů, ale i zahrad, balkónů a teras. Jsou to vlastně miniaturizované stromy podle japonské typologie, vytvořené na základě pozorování stromů v přírodě tak, jak je vidíme v nejrůznějších podmínkách a v různých situacích. Aby vynikla krása a tvar pěstované rostliny, potřebujeme pěknou bonsajovou misku. Ale..
  • Choroby převislých pelargonií a muškátů Korkovitost Korkovitost – projevuje se během vegetace, hlavně v zimním období, jako zelené a hnědé výrůstky na spodních stranách listů. Tato choroba vzniká nedostatkem světla, nerovnoměrnou zálivkou nebo vysokou vlhkostí vzduchu. Objevuje se hlavně při přezimování pelargonií. Jakmile se rostliny přenesou na venkovní stanoviště, korkovitost většinou zmizí. Staré poškozené listy jsou..
  • Krásnoočko velkokvěté Jak pěstovat krásnoočko Velmi oblíbenou trvalkou do zahrad je krásnoočko velkokvěté, které dorůstá do výšky 70 až 90 cm a květy mají v průměru až 9 cm. Jiným druhem je krásnoočko přeslenité, které je vysoké asi 30 cm a kvete po celé léto množstvím drobných květů. Krásnoočko je nutné po několika..