Kopřiva a její využití v kuchyni



V dřívějších dobách se kopřiva využívala nejen v kuchyni, ale také jako surovina z které se vyrábělo plátno. V řadě zemí byla kopřiva považována za bylinu s mystickými účinky.

V našich zeměpisných šířkách roste několik druhů kopřiv. Nejznámější je kopřiva dvoudomá. Na rumištích a v okolí lidských obydlí roste kopřiva žahavka.

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá je vytrvalá bylina, která dorůstá do výšky až 1,5 metru. Má hranatou, větvenou nebo nevětvenou lodyhu, která je dutá, ale tuhá. Listy mají pilovitý okraj a jsou zašpičatělé. Květenství této kopřivy tvoří hrozny nebo laty s drobnými zelenými kvítky. Rostlina je pokryta žahavými chloupky.

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá

Využití kopřivy

Kopřivu můžeme využít téměř celou – od kořene přes stonek s listy až po semínka. V průběhu léta a s blížícím se podzimem sbíráme pro vnitřní použití spíše mladé vrcholové listy vzrostlých rostlin. Větší starší listy se hodí na odvar do koupele nebo oplach vlasů.

Semínka mají našedlou nebo nahnědlou barvu. V průběhu zimy pod sněhem najdeme mladé rostlinky, které můžeme používat v této roční době.

Nejznámější formou použití kopřivy je nálev (odvar), který se využívá k oplachování poškozených vlasů. Bylinkáři kopřivu používají na tinktury. Zahrádkáři z ní vyrábějí kopřivovou jíchu, kterou pak hnojí rostliny na zahradě.

Proč některá kopřiva nežahá?

Není to druhem kopřivy, ale způsobem, jakým kopřivu chytneme. Pokud ji při sběru chytneme odspodu, směrem k vrcholové části, vyhneme se nepříjemnému žahnutí.





  • Heřmánek pravý (Chamomilla recucita) Heřmánek pravý je jednoletá příjemně vonící bylina. Terčové květy jsou žluté, okvětní lístky bílé. Lůžko je vyklenuté a duté, tím se výrazně liší od dalších druhů, jako např. heřmánkovec nevonný. Jak se pěstuje heřmánek pravý Heřmánek je rozšířeným plevelem po celém světě, množí se výsevem. Zároveň je to důležitá kulturní..
  • Estragon (Artemisia dracunculus) Pěstování estragonu V našich podmínkách se pěstuje forma ruská a francouzská. Ta je chutnější, ale není mrazuvzdorná, přezimuje pouze v nádobě v bezmrazé místnosti. Sběr estragonu Sbíráme lístky nebo celou nať, kterou seřízneme cca 1/3 nad zemí, aby mohla rostlina opět obrazit. Použití v kuchyni Čerstvé lístky jsou vynikající v bylinkovém másle, přidávají se o..
  • Majoránka zahradní (Origanum majorana) Majoránce zahradní se daří nejlépe na záhřevných půdách s vysokým obsahem humusu a na výslunných stanovištích. Tipy pro pěstování majoránky Čerstvý chlévský hnůj majoránka nesnáší, proto ji pěstujeme až ve 2. trati. Na jílovitých půdách v deštivém létě majoránka většinou zajde. Na zastíněných stanovištích ztrácí hodně ze svých aromatických látek. Majoránka je..
  • Levandule na zahradě Pěstování levandule Levandule k nám přišla ze Středomoří a dá se s úspěchem pěstovat na našich zahradách. Chce slunné, chráněné místo. Množíme ji výsevem semen. Použití levandule Levandulová silice je tradiční součástí parfémů, mýdel a dalších kosmetických prostředků. Sušené květy levandule zašité do ozdobných polštářků provoní prádlo a odpuzují moly. Odvar z nati..