Čerstvé jarní bylinky proti únavě



Sedmikráska (listy i květy) – působí dobře na zažívání a činnost jater. Od středověku bývá součástí očistných kůr. Lze ji přidávat do salátu nebo ji ochutit tvarohové pomazánky.

Jitrocel kopinatý (listy) – obsahuje sliz, třísloviny, pektiny, vápník, draslík, křemík, zinek, beta-karoten a dvakrát více vitamínu C než citron. Patří mezi posilující a krev čistící bylinky.

Cibule – nekorunovaná královna přírodního léčitelství. Podporuje trávení i obranyschopnost organismu. Cibule má detoxikační účinky, jde o velmi bezpečné léčivo.

Petržel proti jarní únavě

Petržel proti jarní únavě

Petržel (nať i kořen) – extrémně bohatá na vitamín C, působí povzbudivě, ve větším množství až euforicky. Je mírně močopudná. Petržel působí překrvení pánevních orgánů, proto by ji těhotné ženy měly užívat velice opatrně.

Jablka – k jaru už mívají méně vitamínů než záhy po sklizni. Důležitou složkou jablek je však pektin (rozpustný typ vlákniny), který na sebe ve střevech váže některé tuky včetně cholesterolu, a tím upravuje hladinu nežádoucích krevních tuků. Jablíčka čistí krev i pleť.






  • Další choroby máty Mátu v našich zahrádkách mohou ničit škůdci, např. mandelinka mátová nebo může dojít k napadení chorobou, nejčastěji padlím. Padlí Padlí vytváří bělavý povlak na listech máty. Převážně až v druhé polovině prázdnin za teplého slunečného počasí, když se začnou v noci vyskytovat silnější rosy a zvyšuje se relativní vzdušná vlhkost, objevuje se..
  • Řebříček obecný (Achillea millefolium) Řebříček je vytrvalá bylina vysoká až 60 cm. Květy jsou v úborech bílé až narůžovělé. Koření mělce. Předmětem sběru je kvetoucí nať nebo jen květ. Silněji působí příbuzný řebříček bertrám, který se od řebříčku obecného liší mohutnějšími květy a nedělenými listy. Po třezalce patří řebříček nejvíce používaným léčivým drogám. Použití řebříčku..
  • Pažitka (Allium schoenoprasum) Pěstování pažitky Jedná se o nejběžnější bylinku českých zahrádek. Tato víceletá cibulovina se vysévá přímo na stanoviště nebo se sází zakoupené trsy. Potřebuje dostatek živin, vody a polostinné stanoviště. Sběr pažitky Čerstvé listy sklízíme celoročně, pravidelně odstraňujeme květy. Jak na rychlení pažitky v zimních měsících? Použití v kuchyni Pažitka chutná v polévkách, pomazánkách,..
  • Bylinka dobromysl neboli oregano Pěstování oregana Dobromysl je také známý pod názvem oregano. Vyžaduje slunce a lehčí propustnou půdu. Dobromysl má uklidňující účinky ne nervovou soustavu. Používá se k přípravě čaje, do koupelí a jako koření k masům a do salátů. Dobromysl v kuchyni Dobromysl je součástí francouzské a italské kuchyně. Tradičně se používá při přípravě..