Pěstování chřestu



Chřest patří mezi lahůdkovou zeleninu, kterou si můžeme vypěstovat sami na zahrádce. Lidově se chřestu říká špargl.

Rostlina vytváří v zemi dužnaté kořeny, ze kterých vyrůstá dřevnatý oddenek (podzemní stonek) a z jeho vrcholových pupenů nad zemí dužnaté stonky dorůstají výšky až 2 metry. Na nich jsou zakrnělé listy. V květnu chřest kvete v podobě malých žlutozelených květů. Z květů se vytvoří červená bobule, která obsahuje černá semena. Na zimu nadzemní část odumírá.

Z chřestu se konzumují vybělené dužnaté výhonky (chřest bílý) nebo nebělené výhonky (chřest zelený). Chřest je bohatý na vlákninu, vitamíny C, E a minerály, zejména draslík. Působí močopudně, podporuje činnost ledvin.

Pěstování chřestu

Pěstování chřestu

Jak pěstovat chřest

Chřest je trvalá rostlina, na jednom stanovišti vydrží více jak 10 let. Vysazujeme jej do hlinitopísčité, dobře propustné půdy. Před výsadbou místo vyhnojíme chlévským hnojem.

Sazenice vysazujeme do brázd hlubokých 30 cm a širokých 30 až 40 cm. Vysazené sazenice chřestu pravidelně okopáváme, zavlažujeme a přihnojujeme dusíkem. Postupně brázdy zahrnujeme. První sklizně chřestu se dočkáme až 3 roky po výsadbě.

Chřest na podzim

Na podzim vyhrabeme odumřelou část a spálíme. Aby chřest přes zimu nevymrzl, chráníme jej vrstvou slámy nebo kůry.

Bílý chřest před sklizní

V březnu vytvoříme na chřestu hrůbky z hlíny a mírně je zatlačíme. Sklizeň začíná v dubnu, jakmile rostoucí výhony začnou nadzvedávat půdu. Výhon vyhrabeme a odřízneme v hloubce asi 25 cm. Hlínu opět urovnáme do hrůbku. Pravidelně prohlížíme a sklízíme výhony až do 20. června. Z jedné rostliny je možné sklidit asi 6 výhonů. Chřest roste rychle, při ideálních podmínkách až 8 cm za den.

Po ukončení sklizně hrůbky rozhrneme a hlínu srovnáme, aby nově narostlé výhony zezelenaly.

Sklizeň zeleného chřestu

Pěstování zeleného chřestu je jednodušší, protože se nemusejí vytvářet hrůbky. Výhonky jsou tenčí.






  • Padání rostlin a stísněné rostliny Padání mladých rostlin Příznaky: u semenáčků a řízkovanců začínají hnědnout kořenové krčky, mladé rostliny pak začnou přepadat a hynou. Je to typický příznak výskytu houbové choroby. Co dělat: použijeme dezinfikovaný substrát pro množení, v řídkém výsevu a v mírné vlhkosti substrátu. Při prvních příznacích choroby odstraníme napadené rostliny, zlepšíme větrání a snížíme..
  • Recepty na vaření z brokolice Brokolice dušená s masem 60 dkg brokolice 40 dkg vepřové plece Olej, sůl, pepř 1 cibule 1 stroužek česneku 5 lžic rajčatového kečupu 2 vejce uvařená natvrdo Vepřové maso naklepeme a nakrájíme na kostky. Za stálého míchání je opečeme na oleji, vyjmeme, pak na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli a vmícháme..
  • Salát – listová zelenina Salát je oblíbená listová zelenina. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek. Jedná se o jednoletou rostlinu. Pro pěstování salátu jsou nejlepší teploty kolem 20 °C, při větším teple rostliny rychle vybíhají do květu. Druhy salátů Hlávkový salát máslový – listy jsou hladké s výrazným středním žebrem. Barva listů je zelená,..
  • Pěstujeme štěrbák Štěrbák širokolistý je listová zelenina podobná listovému salátu. Má tužší listy, které jsou mírně nahořklé. Listy tvoří velké ploché růžice a obsahují inzulín. Jak vysadit štěrbák Semena štěrbáku vyséváme přímo na záhon na začátku července ve špetkách do sponu 30×30 cm, po vzejití rostliny vyjednotíme. Štěrbák vyžaduje přiměřenou zálivku. V případě..