Pěstování chřestu



Chřest patří mezi lahůdkovou zeleninu, kterou si můžeme vypěstovat sami na zahrádce. Lidově se chřestu říká špargl.

Rostlina vytváří v zemi dužnaté kořeny, ze kterých vyrůstá dřevnatý oddenek (podzemní stonek) a z jeho vrcholových pupenů nad zemí dužnaté stonky dorůstají výšky až 2 metry. Na nich jsou zakrnělé listy. V květnu chřest kvete v podobě malých žlutozelených květů. Z květů se vytvoří červená bobule, která obsahuje černá semena. Na zimu nadzemní část odumírá.

Z chřestu se konzumují vybělené dužnaté výhonky (chřest bílý) nebo nebělené výhonky (chřest zelený). Chřest je bohatý na vlákninu, vitamíny C, E a minerály, zejména draslík. Působí močopudně, podporuje činnost ledvin.

Pěstování chřestu

Pěstování chřestu

Jak pěstovat chřest

Chřest je trvalá rostlina, na jednom stanovišti vydrží více jak 10 let. Vysazujeme jej do hlinitopísčité, dobře propustné půdy. Před výsadbou místo vyhnojíme chlévským hnojem.

Sazenice vysazujeme do brázd hlubokých 30 cm a širokých 30 až 40 cm. Vysazené sazenice chřestu pravidelně okopáváme, zavlažujeme a přihnojujeme dusíkem. Postupně brázdy zahrnujeme. První sklizně chřestu se dočkáme až 3 roky po výsadbě.

Chřest na podzim

Na podzim vyhrabeme odumřelou část a spálíme. Aby chřest přes zimu nevymrzl, chráníme jej vrstvou slámy nebo kůry.

Bílý chřest před sklizní

V březnu vytvoříme na chřestu hrůbky z hlíny a mírně je zatlačíme. Sklizeň začíná v dubnu, jakmile rostoucí výhony začnou nadzvedávat půdu. Výhon vyhrabeme a odřízneme v hloubce asi 25 cm. Hlínu opět urovnáme do hrůbku. Pravidelně prohlížíme a sklízíme výhony až do 20. června. Z jedné rostliny je možné sklidit asi 6 výhonů. Chřest roste rychle, při ideálních podmínkách až 8 cm za den.

Po ukončení sklizně hrůbky rozhrneme a hlínu srovnáme, aby nově narostlé výhony zezelenaly.

Sklizeň zeleného chřestu

Pěstování zeleného chřestu je jednodušší, protože se nemusejí vytvářet hrůbky. Výhonky jsou tenčí.






  • Lilek – tipy a triky pro pěstování a vaření Žlutý lilek Pokud se nám lilek zbarvil do žluta, dosáhl již své plné fyziologické zralosti a není již pro přípravu jídla vhodný. Přezrálý lilek Přezrálý lilek se vyznačuje houbovitou dužinou a tvrdými semínky. Nejchutnější a nejlahodnější jsou mladé plody. Hořký lilek Před přípravou lilku se doporučuje jej osolit a nechat..
  • Jaký je rozdíl mezi ředkvičkou a ředkví Společnými znaky pro ředkvičku a ředkev jsou štiplavá chuť, nízký obsah kalorií, přírodní antibiotikum a vysoký obsah vitamínu C. Ve stravování je využíváme jako rychlou svačinu nebo do salátů. Ředkvičky se využívají jako první jarní zelenina k detoxikaci organizmu po zimě. Ředkvička Ředkvička má většinou kulovitý tvar, velikost cca 3 cm..
  • Co je zelené hnojení Zelené hnojení zlepšuje půdu Zeleným hnojením se nazývá dočasná kultura zcela určitých rostlin. Během poměrně krátké doby obohatí půdu humusem, přispěje ke zlepšení půdní struktury, půdu odpleveluje, zlepšuje kvalitu písčité půdy, na svazích dokáže ochránit půdu před vodní erozí. Zelené hnojení můžeme použít jako předplodinu a mezikulturu, nebo jako následnou..
  • Jarní košťálová zelenina Z jarních košťálovin se v zahradách tradičně pěstují kedlubny, zelí, kapusta, brokolice a květák. Nároky na půdu Košťálová zelenina má na kvalitu půdy značné nároky. Nejlépe se jí daří na středně těžké, propustné, humusem a živinami bohaté půdě. Nejvyšší požadavky na živiny má květák, nejméně náročná je kapusta. Vysazování košťálové zeleniny K výsadbě..