Zelí dodá sílu



Vitamíny v zelí

Zelí obsahuje množství vitaminu C, železa a minerálních látek. Nejvíce vitaminu C je v čerstvých hlávkách, zatímco v kysaném zelí jej zbývá přibližně jen polovina. Navíc zelí nemá skoro žádné kalorie. Po zelném salátu se tedy nedá ztloustnout, dokáže také upravit hladinu cholesterolu v krvi. To je především díky hořčinám, které spolu s dalšími látkami mají na starosti také ochranu před nachlazením. Jedinou nevýhodou zelí je, že má vysoký obsah vlákniny, která může za těžkou stravitelnost. Proto je dobré zelí bohatě kombinovat s kmínem nebo jalovčinkami.

Kysané zelí

Kysané zelí pročišťuje tělo, má příznivý vliv na činnost žaludku a střev a také pomáhá při hubnutí. Aby bylo zachováno co nevíce blahodárných látek, mělo by být zelí pro konzumaci syrové nebo jen mírně prohřáté. Procesu, při kterém se z obyčejné hlávky zelí stane kysané, se říká mléčné kvašení. Při něm se škroby a cukry obsažené v zelných listech přeměňují v kyselinu mléčnou, která zelí konzervuje, ale hlavně mu dodává lahodnou vůni a příjemnou kyselou chuť.

Zelí, vitamíny

Zelí, vitamíny







  • Zimní práce na zahradě – prosinec Stále zeleným keřům velmi škodí holomrazy, proto je přikryjeme chvojím. Nejlépe se hodí smrkové větvičky. Také zelenina, která zůstává přes zimu na záhonech, potřebuje kryt z chvojí. Růžičková kapusta a kadeřávek jsou sice značně odolné proti mrazu, ale velmi jim uškodí, když je přes den sluneční paprsky zahřejí a v noci spálí..
  • Pekingské nebo také čínské zelí Pekingské zelí se v kuchyni připravuje jako salát. Kdy vyséváme pekingské zelí Vyséváme jej v polovině července na záhon ve špetkách ve sponu 30×20 cm, přikrýváme bílou netkanou textilií. Rostliny po vzejití vyjednotíme. Za suchého a teplého počasí je nutná pravidelná zálivka, která brání vybíhání zelí do květu. Uskladnění pekingského zelí Pekingské..
  • Pěstování listové zeleniny Listová zelenina je nedílnou součástí zdravé stravy. Má velkou dietetickou hodnotu, protože listy obsahují vitamíny C a B, karoten a podporují chuť k jídlu. K nejsnadněji pěstované listové zelenině patří hlávkový salát, ledový salát nebo listový salát. Dále pak štěrbák, pekingské zelí, čekanka hlávková, kozlíček polní, špenát zelný, mangold nebo lebeda zahradní...
  • Pěstování ve skleníku Pěstování ve skleníku vyžaduje zajištění pravidelné zálivky, větrání, temperování ale i topení. Skleník nám umožní dosáhnout lepších pěstebních výsledků než ve volné přírodě. Při plánování skleníku myslíme na to, že zelenina potřebuje co nejvíce světla. Proto by měly být nosné profily mezi skly úzké. Vstupní dveře do skleníku volíme široké..