Pěstování okurek nakladaček aneb co je dobré vědět



Hnojení okurek

Okurky jsou velmi náročné na hnojení dusíkatými hnojivy, současně ale nesnášejí vyšší koncentraci průmyslových hnojiv a vyžadují přihnojit v průběhu vegetace. Okurky jsou velmi citlivé na přípravky na bázi chlóru, proto není vhodné jejich používání. Chlór uvolněný z draselné soli negativně působí na klíčení rostlin.

Teplo a světlo

Okurky jsou náročné na teplo a světlo. Nespěcháme proto s jejich výsev a počkáme, až se půda na jaře dostatečně ohřeje, počáteční růst okurek pak bude rychlejší. Vyséváme od poloviny dubna do 10. května. Je však nutné pamatovat na to, že okurky jsou citlivé na nachlazení. Pokles teploty pod 10 °C již způsobuje fyziologické poruchy. V případě časných výsevů na záhony můžeme použít netkanou textilii, kterou mohou být okurky přikryté až do doby začátku kvetení.

Pěstování okurek nakladaček

Pěstování okurek nakladaček

V chladném a pro okurky nepříznivém jaru může pomoci předpěstování sadby v skleníku a její výsadba na záhon do optimálních teplotních podmínek. Na předpěstování sadby je potřeba cca 3 až 4 týdny. Okurky vyséváme do truhlíku s výsevním substrátem.

Nakladačky vhodné na kvašáky

Některé druhy nakladaček jsou vhodnější na kvašáky. Jedná se zejména o ty, které vykazují odolnost k zaměkávání a překvášení. Struktura plodu zůstává pevná, plody nemění barvu dohněda, ale zůstávají více zelené. Vydrží také déle v láku.






  • Pěstování okurek ve skleníku Aby okurky ve skleníku dobře rostly, dbáme na pravidelné zavlažování a na regulaci teploty vzduchu. Teplota ve skleníku Maximální teplota pro zdárný růst okurek je 32 °C, zatímco v nočních hodinách je minimum 16 až 18 °C. Teplotní výkyvy mimo toto rozmezí způsobuje zastavení růstu rostlin. V malých sklenících a fóliových krytech..
  • Pěstování kapie Co je to kapie? Kapie je sladký druh paprik, bez nichž si již nedovedeme představit žádnou užitkovou zahradu. Je oblíbená pro svou chuť a využití – jako přílohová zelenina, součást salátů nebo teplých pokrmů. V botanické zralosti je kapie červená, ale lze ji konzumovat i v zeleném stavu. Je vhodná k nakládání, konzervaci..
  • Červená řepa Červená řepa (Beta vulgaris rubra) patří mezi léčivé rostliny. Pochází ze Středomoří a byla oblíbená již ve staré Řecku a Římě. Léčebné účinky má čerstvá šťáv z bulvy, celá bulva, ale také se používá nať jako zelenina, listy můžeme přidávat do salátů. Co obsahuje červená řepa Jsou to zejména vitamíny skupiny..
  • Uložení zeleniny v zimě Uložení zeleniny v pařeništi Z pařeniště vyvezeme zeminu, aby bylo co nejhlubší. Urovnáme do něj košťálovou a kořenovou zeleninu a zasypeme hlínou. Pařeniště necháme na podzim co nejdéle odkryté, přikryjeme jej až s příchodem prvních mrazů. Jako ochranu před silnými mrazy ještě okna pařeniště zabalíme do slámy. Při oblevě musíme pařeniště vyvětrat, aby..