Pěstování okurek nakladaček aneb co je dobré vědět



Hnojení okurek

Okurky jsou velmi náročné na hnojení dusíkatými hnojivy, současně ale nesnášejí vyšší koncentraci průmyslových hnojiv a vyžadují přihnojit v průběhu vegetace. Okurky jsou velmi citlivé na přípravky na bázi chlóru, proto není vhodné jejich používání. Chlór uvolněný z draselné soli negativně působí na klíčení rostlin.

Teplo a světlo

Okurky jsou náročné na teplo a světlo. Nespěcháme proto s jejich výsev a počkáme, až se půda na jaře dostatečně ohřeje, počáteční růst okurek pak bude rychlejší. Vyséváme od poloviny dubna do 10. května. Je však nutné pamatovat na to, že okurky jsou citlivé na nachlazení. Pokles teploty pod 10 °C již způsobuje fyziologické poruchy. V případě časných výsevů na záhony můžeme použít netkanou textilii, kterou mohou být okurky přikryté až do doby začátku kvetení.

Pěstování okurek nakladaček

Pěstování okurek nakladaček

V chladném a pro okurky nepříznivém jaru může pomoci předpěstování sadby v skleníku a její výsadba na záhon do optimálních teplotních podmínek. Na předpěstování sadby je potřeba cca 3 až 4 týdny. Okurky vyséváme do truhlíku s výsevním substrátem.

Nakladačky vhodné na kvašáky

Některé druhy nakladaček jsou vhodnější na kvašáky. Jedná se zejména o ty, které vykazují odolnost k zaměkávání a překvášení. Struktura plodu zůstává pevná, plody nemění barvu dohněda, ale zůstávají více zelené. Vydrží také déle v láku.





  • Alternativní způsoby pěstování zeleniny Pěstování zeleniny je stále populárnější, ale mnoho lidí má omezený prostor a zdroje. Alternativní způsoby pěstování zeleniny se stávají stále více oblíbenými jako řešení pro ty, kteří nemají tradiční zahrady. Květinová a zeleninová zahrada v jednom Jednou z možností je tzv. květinová zahrada. Tento způsob pěstování kombinuje květiny a zeleninu..
  • Pěstování batátů Batáty jsou původem z tropického a subtropického podnebí, ale může dobře růst i v našich klimatických podmínkách – stejně jako brambory. Povijnice batátová byla do Evropy dovezena po objevení Ameriky. Pro jejich chuť byly označeny jako sladké brambory. Batáty obsahují hodně vlákniny a přírodních cukrů. Navíc mají vysoký podíl antioxidantů, vitamínů a..
  • Pěstování kukuřice cukrové Kukuřice cukrové (Zea mays var. Saccharata) se daří pouze na výsluní a v živinami bohatých středních půdách. Studené, mokré půdy jsou pro kukuřici cukrovou naprosto nevhodné. Můžete ji pěstovat v 1. i 2. trati, protože snáší i čerstvý hnůj, zarytý na podzim. Pěstujete-li kukuřici cukrovou na záhonech, musí být řádky 60 cm..
  • Kdy vysévat kořenovou zeleninu, cibuli a pór Časný výsev zeleniny Kořenovou zeleninu, cibuli a pór vyséváme zpravidla v březnu až počátkem dubna. Je-li v některém roce, především v teplejších oblastech, půda v příznivém stavu, můžeme vysévat již koncem února. Časný výsev je pro ně vhodný především proto, že půda si po zimě udržuje delší dobu vlhkost potřebnou pro klíčení semen. U..