Pěstování salátovek a nakládaček



Okurky nakládačky

Okurky nakládačky patří k nejčastěji pěstovaným okurkám na venkovních záhonech. Dnes jsou to převážně hybridní odrůdy, dávající vyšší výnosy a jsou odolnější vůči plísni okurkové.

Pro teplejší polohy byly vyšlechtěny odrůdy, jejichž plody štíhlejšího tvaru s hustou a jemnou bradavičnatostí na povrchu jsou zvláště kvalitní. Mají slabší kořenový systém, netvoří tak mohutné rostliny a proto se pěstují v hustších řadách.

Pro méně příznivé klimatické podmínky jsou vhodnější odrůdy s povrchem řídce a hrubě bradavičnatým. Mají mohutnější kořenový systém, a proto tvoří větší rostliny. Pěstují se v řadách vzdálených od sebe až 1,2 metru. Lépe snášejí chladno a sucho a více odolávají plísni okurkové.

Pěstování salátovek a nakládaček

Pěstování salátovek a nakládaček

Salátové okurky neboli salátovky

Pro pěstování na venkovních záhonech je vhodná některá z hybridních odrůd, které lze pěstovat i v klimaticky méně příznivých polohách.






  • Podmínky pro pěstování okurek Okurky a jejich pěstování Okurky patří u nás k velmi oblíbené zelenině. Salátovky se používají v čerstvém stavu na salát, nakládačky většinou sterilované nebo kvašené. Okurky obsahují sice málo živin a vitamínů, jsou ale důležité svým obsahem zásadotvorných minerálů, zvláště draslíku, a vysokým obsahem fyziologicky přijatelné vody. Příznivě ovlivňují funkci žaludku a..
  • Co je zelené hnojení Zelené hnojení zlepšuje půdu Zeleným hnojením se nazývá dočasná kultura zcela určitých rostlin. Během poměrně krátké doby obohatí půdu humusem, přispěje ke zlepšení půdní struktury, půdu odpleveluje, zlepšuje kvalitu písčité půdy, na svazích dokáže ochránit půdu před vodní erozí. Zelené hnojení můžeme použít jako předplodinu a mezikulturu, nebo jako následnou..
  • Skleníky na zahradě Skleník na zahradě vylepší klimatické podmínky, urychlí růst zeleniny a předpěstování sadby květin na záhony nebo do okenních truhlíků. Zásady při výběru skleníku Při výběru, nákupu nebo umístění skleníků lze udělat mnoho chyb, které výsledek pěstování negativně ovlivní. Proto je dobré dodržet některé zásady. Nejdříve si dobře promyslíme, které rostliny..
  • Pekingské nebo také čínské zelí Pekingské zelí se v kuchyni připravuje jako salát. Kdy vyséváme pekingské zelí Vyséváme jej v polovině července na záhon ve špetkách ve sponu 30×20 cm, přikrýváme bílou netkanou textilií. Rostliny po vzejití vyjednotíme. Za suchého a teplého počasí je nutná pravidelná zálivka, která brání vybíhání zelí do květu. Uskladnění pekingského zelí Pekingské..