Lilek – tipy a triky pro pěstování a vaření



Žlutý lilek

Pokud se nám lilek zbarvil do žluta, dosáhl již své plné fyziologické zralosti a není již pro přípravu jídla vhodný.

Přezrálý lilek

Přezrálý lilek se vyznačuje houbovitou dužinou a tvrdými semínky. Nejchutnější a nejlahodnější jsou mladé plody.

Hořký lilek

Před přípravou lilku se doporučuje jej osolit a nechat vypotit, čímž by se mělo zabránit hořkosti. U nově vyšlechtěných odrůd tento postup již není potřeba.

Lilek

Lilek

Jak vařit lilek

Lilek je možno vařit, dusit, smažit, grilovat, péct i nakládat. Dužnina snadno absorbuje chutě ostatních ingrediencím koření nebo bylinek, které jsou do jídla přidávány.

Okrajování lilku

Slupka lilku je jemná a tak není nutné ji okrajovat. Lilek je nutné vždy tepelně upravit, protože obsahuje solanin (stejně jako syrové brambory).






  • Další ošetřování záhonů s vysetou kořenovou zeleninou Jak pečovat o oseté záhony Oseté záhony za sucha kropíme, aby semena v půdě nezaschla a rostliny brzy a rovnoměrně vzešly. Pokud se bude na povrchu záhonů tvořit po dešti škraloup, opatrně ho rozrušíme motyčkou, plečkou nebo nejlépe ježkovým válečkem. Značkovací rostliny Protože u většiny druhů kořenové zeleniny dlouho trvá, než..
  • Kam postavit skleník? Jak orientovat skleník na zahradě Orientace osy skleníku v našich zeměpisných podmínkách je ideální východ – západ. Odborníci uvádějí, že rovná stěna takto odráží část slunečních paprsků zpět do prostoru. Sklon skleníku by měl být asi 30 stupňů, základ má být tedy oproti sedlu širší asi o 60 cm. Umístění skleníku..
  • Uložení zeleniny v zimě Uložení zeleniny v pařeništi Z pařeniště vyvezeme zeminu, aby bylo co nejhlubší. Urovnáme do něj košťálovou a kořenovou zeleninu a zasypeme hlínou. Pařeniště necháme na podzim co nejdéle odkryté, přikryjeme jej až s příchodem prvních mrazů. Jako ochranu před silnými mrazy ještě okna pařeniště zabalíme do slámy. Při oblevě musíme pařeniště vyvětrat, aby..
  • Pěstujeme cuketu a patison Cuketa je v poslední době hodně oblíbená zelenina. Mladé nedozrálé plody se sklízejí postupně, jakmile dorostou do délky 10 až 25 cm. Předpěstované sazenice cukety vysazujeme do sponu 1×1 metr. Obdobně pěstujeme i patisony. Cukety i patisony pravidelně zaléváme. Podobné články: Jak pěstovat lilek jedlý Pěstujeme štěrbák Uložení zeleniny v zimě..