Rekonstrukce starých ovocných výsadeb



Modernizace staré zahrady

Hlavním problémem při modernizaci zahrad jsou jejich přestárlé a přehoustlé ovocné výsadby. Při jejich částečné rekonstrukci vykácíme nejprve suché, nemocné a přestárlé stromy, následně pak i stromy zdravé, které však ovocnou výsadbu příliš zahušťují.

Tím se pro ponechané stromy vytvoří dostatek prostoru a světla. Jejich koruny bude potřeba postupně prosvětlit a zmladit, a tím obnovit růst a plodnost stromů. Pokud ponechané stromy nemají kvalitní ovoce, bude vhodnější je přeroubovat lepšími odrůdami, které jsou mimo jiné i odolnější vůči chorobám vyskytujícím se ve větší míře v daném regionu.

Rekonstrukce ovocných stromů

U zcela nevyhovující, zanedbané ovocné výsadby se vyplatí provést úplnou rekonstrukci. Všechny stromy vykopeme i s kořeny a nové vysadíme na místa, kde se dosud pěstovala zelenina a brambory. Jestliže v zahradě takové místo není, sázíme jádroviny po peckovinách a opačně.

Ovocné stromy

Ovocné stromy

Jádroviny pěstujeme jako štíhlá vřetena nebo palmety. Tyto malé tvary brzy plodí, dožívají se však nižšího věku (cca 25 let). Proto je třeba již dopředu počítat s tím, že po dožití je bude nutné vykopat a znovu vysadit na jiném místě zahrady, využívaném dosud pro pěstování zeleniny, brambor a jahod.

Peckoviny pěstujeme jako zákrsky, nejvýše čtvrtkmeny. Zvláštní plochu věnujeme pěstování drobného ovoce, případně révy vinné a méně známých ovocných druhů (borůvky velkoplodé, aronie, drobnoplodé aktinidie,…).






  • Clerodendrum Jak pěstovat clerodendrum Clerodendrum je nádherná exotická květina, kterou je možné pěstovat v domácím prostředí. V zimním období jim vyhovuje teplota od 10 do 20 °C. Ale pozor, mohou v tuto dobu i opadat. Zalévají se tak, aby jim nikdy nezaschl kořenový bal. V březnu se loňské výhony seříznou až ke staršímu dřevu, rostlinu..
  • Řez ovocných dřevin Ovocné dřeviny se na rozdíl od ostatních plodin vyznačují pravidelnou potřebou tvarovaných zásahů a řezu od výsadby až do konce života. Řezy ovocných dřevin dělíme na: Výchovný řez, tzv. tvarovací v období mládí. Udržovací řez nebo také prosvětlovací, obnovovací, průklest během plodnosti. Zmlazovací řez v době stárnutí. Kdy řezat stromy? Jádroviny řežeme..
  • Jeřáb moravský Jeřáb moravský patří k netradičnímu ovoci pěstovanému v našich zahradách. Lze jej pěstovat až do nadmořské výšky 1200 metrů. Jeho plody mají sladkou chuť, jsou červené barvy a zrají od konce srpna do poloviny září. Plody obsahují množství vitamínu C a proto se někdy označují jako citron severu. Podobné články:..
  • Pěstování ořechů – vlašský ořech Jak pěstovat ořechy Ořechy jsou cenným zdrojem nenasycených mastných kyselin. Ze všeho ovoce mají nejvíce bílkovin a tuků a jsou tak energeticky nejvydatnější. Ořechy obsahují vitamíny skupiny B a důležité minerální látky, např. vápník, železo a fosfor. V našich podmínkách jsou nejvíce pěstované vlašské a lískové ořechy. Vlašský ořech Ořešáku vlašskému neboli..