Jak nachystat begónie před sázením



V březnu nebo na začátku dubna necháme na rašelině hlízy begónií narašit. Má-li hlíza více pupenů, můžeme ji rozdělit podle počtu oček na více řízků.

Jednotlivé řízky po zaschnutí řezné rány, kterou můžeme také zasypat dřevěným uhlím, rozesadíme do jednotlivých květináčů.

Hlízu begónie s vyrašeným pupenem položíme do květináče na směs zeminu a rašeliny a zasypeme ji 2 až 3 cm vysokou vrstvou. Ven dáváme květináče až po ledových mužích, tj. v druhé polovině května. Begónie nesnášejí přímé slunce, najdeme jim proto příjemné stinné místo.

Begonie, pro severní balkon

Begonie, pro severní balkon

Pěstování begónií na záhoně

Pokud pěstujeme begónie na záhoně, tak je umisťujeme podle doporučení odborníků v takové půdě, která je vylepšená rašelinou a ve sponu 20×25 cm. Musíme ale chránit hlízy před hlodavci, a tak je vsazujeme do zeminy v drátěném nebo plastovém košíku.






  • Pěstování lilií v květináčích Pěstování lilií v květináčích je velmi oblíbené, protože má celou řadu výhod. Takto pěstované lilie mohou kvést kdykoliv během roku, záleží, kdy je vysadíme. Pro výsadbu použijeme kvalitní zahradní substrát. Květináč by měl být co nejvyšší. Na jeho dno dáme vrstvu substrátu, pak uložíme cibuli a zasypeme substrátem až do vrchu...
  • Pěstování macešky zahradní (Viola x witrockiana) Jak sázet macešku zahradní Maceška Zahradní (Viola x witrockiana) patří mezi nejoblíbenější dvouletky. Většinou se uplatňuje při plošném osázení záhonů, a to buď samostatně, nebo v kombinaci s jinými květinami, hlavně tulipány. Maceška zahradní se používá též na obruby záhonů a do přenosných nádob. Sazenice macešek Je vyšlechtěno mnoho kultivarů macešek, které..
  • Truhlíky na podzim Balkonové květiny mohou okna zdobit až do pozdního podzimu. Pelargonie je nutné před prvními mrazíky chránit. Jiné květiny, jako např. bidens nebo verbena, vydrží i slabší mráz. Na podzim je vhodné období pro množení převislých muškátů. Řízky bereme z dobře narostlých a zdravých květin. Řízky zapichujeme do truhlíku s vlhkým pískem, který..
  • Truhlíky a květináče pro balkonové květiny Jaké truhlíky a květináče na balkon? Truhlíky, keramické květináče nebo třeba staré hrnce musejí mít pro pěstování balkonových květin dostatečné rozměry. Minimální šířka a hloubka truhlíku je 20 cm. Nezbytné jsou odtokové otvory na dně nádoby, bez nich by se ve spodu držela voda a květina by trpěla zamokřením kořenů...