Jak poznat vrtalky a květilky?



Napadení vrtalkou

Příznakem napadení rostlin vrtalkou jsou vyžrané klikaté cestičky v listech, které jsou nejdříve bílé a později zhnědnou. Jde o častý jev zejména u chryzantém. Larvy různých vrtalek škodí i v listech např. kosatců.

Napadení květilkou

Podobné poškození vytvářejí i larvy květilky, které tvoří puchýře na listech různých rostlin a někdy rostlinu zcela zahubí.

Vrtalka

Poškození vrtalkou

Co dělat při napadení rostlin?

Postižené listy sebereme a spálíme, rostliny ošetříme chemickým postřikem.






  • Vlnovník jabloňový – škůdce jabloní Vlnovníci jsou roztoči, kteří napadají všechny části rostlin kromě kořenů. Při svém šíření využívají vítr, zvířata a také lidi. Využijí jakoukoliv možnost rozptylu z jednoho hostitele na druhý. Dospělí vlnovci jsou velmi malí, cca 0,2 mm. Barvu mají světle až jantarově žlutou, se dvěma páry krátkých nohou ve přední části těla...
  • Hnědé skvrny na luscích hrášku Choroby hrášku Pěstování hrášku je snadné a zvládnou je i děti. Někdy i při sebelepší péči dojde k znehodnocení lusků vlivem povětrnostních podmínek. Lesklé skvrny na luscích hrášku jsou projevem napadení třásněnky zahradní. Lusky postupně mění barvu ze zelené do hnědé, jsou menší a deformované. Třásněnka zahradní nejvíce hrachu škodí..
  • Škůdci okrasných rostlin Obaleč šípkový (Croesia bergmanniana) Obaleč šípkový na sebe upozorní tím, že mladé listy výhonků jsou omotány jedinou pavučinkou. V ní najdete asi 1,5 cm velké housenky, které škodí žírem. Vzrůstný vrchol tak nemůže pokračovat ve vývoji. Nejčastějším bojem s obalečem šípkovým je rozmačkání housenek přímo v pavučinkách, nebo ořezávání obalených větviček a jejich spálení...
  • Hniloba hlíz, strupovitost hlíz Hniloba hlíz Hniloba hlíz hrozí cibulím i hlízám, např. skládková hniloba u mečíků a šafránů. Tzv. suchá hniloba se projevuje černými skvrnami na hlízách, ty později splývají a pletiva zahnívají. Dalším druhem hniloby je tzv. tvrdá hniloba – hnědé skvrny na svraštělých hlízách. Strupovitost u hlíz Hlízy může postihnout i..