Odumírání větví



Odumírání větví je častý vážný problém stromů a keřů pěstovaných v nádobách. Odumírání začíná u vrcholků a pomalu postupuje směrem dolů. Tato vážná choroba má několik možných příčin.

Co dělat při odumírání větví?

Není-li důvodem odumírání větví některá choroba, jde o častý úkaz možného přelití substrátu. Odumřelé dřevo odřízneme a řeznou ránu zatřeme štěpařským voskem. Rovněž pomáhá drenážování půdy a listová výživa.






  • Co platí na zahradní škůdce? Na zahradní škůdce platí ekologické, biologické a chemické přípravky a také správné postupy při pěstování jednotlivých rostlin. Chemické přípravky by měly být používány až jako druhá volba, když selžou ekologické a biologické cesty vedoucí ke zničení zahradních škůdců. Zkušení zahrádkáři často používají tzv. lapače, lepové desky. Tyto lapače zachycují škůdce..
  • Co je hniloba báze? Hniloba báze je choroba rostlin. Příznakem je černání a zahnívání spodku stonku. U pelargonií se tomuto jevu říká červená noha, u zvonků srdéčková hniloba zvonku. Projevem hniloby báze může být také ochablost měkkých listů. Příčinou této choroby je přemokření substrátu, jeho špatná propustnost nebo nedostatečné či ucpané odtokové otvory v květináči...
  • Zavíječ zimostrázový – škůdce buxusů Zavíječ zimostrázový je malý motýlek. Jedná se o nepříjemného škůdce, který se v našich zahradách objevil teprve před několika lety. Původem je z východní Asie, odkud se rozšířil až do Evropy. Housenky zavíječe zimostrázového napadají buxusy a během velmi krátké doby dokáží zcela zlikvidovat vzrostlé keře. Napadené keře jsou často úplně holé,..
  • Bělásek zelný – škůdce Škůdce košťálovin Bělásek zelný je známý zejména pěstitelům košťálovin. První motýli se objevují začátkem května, dospělí jedinci poletují od července do srpna. Mladé housenky se objevují od července na rubu listů košťálovin. V této době je lze mechanicky hubit. Dospělé housenky dokáží decimovat listovou plochu živých rostlin. Nejvíce je běláskem ohrožen..