Hvězdník není amarylis



V posledních letech se u nás často pěstuje cibulová pokojová rostlina s úzkými řemenovitými listy a obrovskými květy. Obecně lidé říkají, že pěstují amarylis. Ve skutečnosti ale nejde o amarylis neboli zornici, ale o hvězdník.

Jak vypadá pravá amarilis

Pravá amarylis pochází z Jižní Afriky. Řemenovité listy vyrůstají současně s květním stvolem. Tím se odlišuje od hvězdníku. Navíc květní stvol, který dorůstá až 70 cm, je plný. Nese okolík osmi až dvanácti zvonkovitých, vonných květů, které připomínají lilie, v barvě bílé, růžové a červené.

Amarylis

Amarylis

Jak vypadá hvězdník

Hvězdník, který však sami obchodníci často označují za amarylis a tím podporují u spotřebitelů zažitý omyl, vykvétá koncem zimy nebo během jara.

Vždy záleží na tom, kdy vysadíme cibuli. Velké cibule mohou vytvořit i druhý stvol s květy. To se někdy stává po dokvětu prvního stvolu, který hned odstřihneme nad cibulí. Nejdříve vyrůstá dutý květní stvol, který nese dva až pět velkých nálevkovitých květů s krátkou trubkou. Okvětní lístky nejsou všechny stejné. Až v době, kdy květy již odkvétají, začínají se objevovat listy.

Hvězdník - poupě

Hvězdník – poupě

Původ hvězdníku

Hvězdník pochází z tropických a subtropických oblastí Ameriky. Zde roste kolem padesáti druhů. V roce 1819 se dostaly z Brazílie do Evropy první cibule. Z nich vznikly současné kultivary označované jako Hippeastrum – hybrid. Šlechtění začalo v první polovině 19. století v Anglii. Nejdříve se rostliny převážně množily semeny. Později se šlechtění zaměřilo na rostliny množené vegetativním způsobem. Tohoto způsobu se ujalo Nizozemsko, které je současným největším producentem hvězdníkových cibulí i řezaných květin.

Rozměr cibule u hvězdníku

Květní stvol hvězdníku vyrůstá z cibule, která by měla mít průměr alespoň 7 až 8 cm. Takový rozměr je totiž prvním předpokladem kvetení. Druhou podmínkou je dodržení zimního klidu rostliny a plného růstu v létě. Listy po odkvětu ještě nějaký čas pěstujeme, aby rostlina doplnila živiny pro následné kvetení.






  • Sázení a přesazování lilií Kdy přesazovat lilie Lilii bělostnou musíme přesazovat již v sprnu. Ostatní lilie sázíme nebo přesazujeme v září. Kdy je ta nejsprávnější dobu pro tuto činnost. Jaká půda je vhodná pro lilie Téměř všechny lilie milují teplé, slunné stanoviště a především potřebují půdu, která dostatečně odvádí vodu. Máte-li jílovitou, těžkou půdu. Musíte její..
  • Jarní koberce z cibulnatých rostlin Malé jarní cibuloviny patří mezi první posly jara. Nejprve se objevují bílé květy, pak žluté a později modré a fialové. Malým cibulovinám sluší pěstování pohromadě v pestré směsi, drobnější druhy se používají jako záhonové lemy nebo jsou vysazovány společně s jarními trvalkami. Hodí se především do přírodních partií zahrad. Jak pěstovat jarní..
  • Botanické šafrány – krokusy Vysazování šafránu Jarní botanické šafrány neboli krokusy zdobí zahradu většinou už od března. Daří se jim na slunném místě s humózní, lehčí a propustnou, ne příliš suchou půdou. Hlízky se vysazují od druhé poloviny září do konce října do hloubky 6 až 8 cm. Nejsou náročné na stanoviště ani na péči...
  • Mečíky neboli gladioly Mečíky neboli gladioly jsou květiny určené především k řezu. Řežou se v době, kdy se první spodní květy uvolní z poupěte a mají již barvu. Necháme-li je dokvétat na záhoně, hlízy slábnou. Po odkvětu je nutné vyříznout květní stvol, listy ponecháme. Mečíky jsou květiny s hlízami, které mají malou mrazuvzdornost – proto je..