Kteří ptáci bydlí na zahradě



Naši pozornost si ptactvo určitě zaslouží. Např. taková sýkorka váží asi sedmnáct gramů, ale za den sní tolik potravy, kolik sama váží. Sýkoří pár, hnízdící dvakrát ročně, spotřebuje 75 kg hmyzu za jeden rok. V zimním období dokáží sýkorky koňadry zlikvidovat 50 až 70 % obalečů jabloňových, takže se červivost plodů sníží jen na 2%.

Kdo bydlí na zahradě?

Na našich zahradách může bydlet opravdu rozmanitá ptačí společnost – mnoho druhů sýkorek, např. babka, modřinka, úhelníček. Z dalších ptáků je to červenka obecná, drozd kvíčala, drozd zpěvný, pěnkava obecná, střízlík obecný, stehlík obecný, samozřejmě také vrabec polní, kos černý, špaček, aj. Ptáci v krmítku

Mezi zvláště zajímavé návštěvníky našich zahrad patří brhlík lesní. Je to jediný opeřenec u nás, který je schopný šplhat po kmeni hlavou dolů. Hnízdí jak v dutinách stromů, tak také v ptačích budkách. Vletový otvor si umí sám přizdít hlínou tak, aby se mohl protáhnout jen on. Živí se hmyzem, olejnatými semeny, někdy bobulemi. Je chytrý, dělá si zásoby.






  • Tipy a triky pro zimní zahradu Zahradní jezírka Pokud jste majitelem zahradního jezírka, které je z betonu a na zimu jej nevypouštíte, vhoďte na vodní plochu na začátku zimy nafukovací míč, plastovou láhev nebo dřevěné kolo. Tyto předměty absorbují tlak ledu a ochrání tak nádrž před popraskáním. Květináče Květináče na balkónech či terasách můžeme před promrznutím ochránit..
  • Ozdobné tvarování rostlin Rostliny vhodné pro tvarování Pro ozdobné tvarování se hodí stálezelené rostliny s malými listy, které můžeme sestřihávat do ozdobných tvarů. Jedná se např. o tis, zimolez nebo zimostráz. Pro malé prostory např. balkonů a teras jsou vhodnější jednodušší geometrické tvary, jako např. koule, kužel nebo pyramida. Při pěstování rostlin v nádobě myslíme..
  • Petúnie – oblíbené balkonové květiny Petúnie patří k našim nejoblíbenějším letničkám. Pocházejí z Jižní Ameriky, dobře odolávají našim klimatickým podmínkám. Tuto letničku je možné koupit pod názvy Surfinie, Superpetunie, Million Bells, Petitunie, Calibrachoa, atd. Druhy petúnií Surfinie jsou převislé, bujně rostoucí a bohatě kvetoucí petúnie. Conchitas jsou drobnokvěté petúnie, které odolávají větru, dešti i nízkým jarním teplotám...
  • Okrasné dřeviny na podzim – barevné listy Žluté listy na podzim Mezi dřeviny, kterým se před opadem listy vybarvují výrazně dožluta, patří zejména břízy, lípy, javory, modříny, dřezovce. Estetický účinek poskytuje jak pohled do jejich koruny prozářené sluncem, tak na zelený, krátce sestřižený trávník s listím opadlým pod korunou stromů. Oranžové a červené listy na podzim Oranžově,..