Choroby a škůdci plaménků (clematisů)



Plaménky jsou velmi oblíbené popínavé rostliny vhodné k vysazování k pergolám nebo zdem. Nemají žádné zvláštní nároky, a proto jejich pěstování zvládne každý. Jaké choroby a škůdci nám můžou překazit naši snahu?

Vadnutí plaménků

Vadnutí plaménků je způsobené houbovou chorobou. Napadení se projevuje tak, že výhony plaménku celé uvadnou a uschnou. V průběhu léta můžou výhony opět vyrůst, případně až na jaře. Rostlina většinou po napadení nezahyne. Náchylnější k této chorobě jsou velkokvěté plaménky. Napadené výhony je nutné odstřihnout a spálit.

Vadnutí plaménků

Vadnutí plaménků

Plíseň šedá

Plíseň šedá se u plaménku projevu bílým povlakem na listech, výhonech a květech. Napadené části odstřihneme a zlikvidujeme. Preventivně udržujeme kolem rostliny volné místo, aby mohl proudit vzduch.

Květy plaménku poškozené škůdcem

Květy plaménku poškozené škůdcem






  • Třásněnky na okrasných rostlinách Třásněnka mečíková Třásněnka mečíková se objevuje na listech mečíků. Je velká asi 0,8 až 1 mm, má podlouhlý tvar (žlutavá barva, dospělci jsou tmaví). Vlivem sání žloutnou listy. Stříkáme povolenými chemickými postřiky proti savému hmyzu, ve spojení s lapači. Celý postup opakujeme několikrát v desetidenních časových odstupech. Třásněnky přezimují na hlízách mečíků,..
  • Škůdci okrasných rostlin – 2 Ploštice (Heteroptera) Listy a vrcholky výhonů jsou znetvořené sáním ploštic, které bývají dlouhé asi 5 až 10 cm. Mají šedou, hnědou, zelenou barvu, někdy jsou i vícebarevné. Ploštice silně škodí především v horkých, suchých letních měsících. Preventivně proto zakročte včas proti plevelům. Ploštice ničíme chemickým postřikem v časných ranních hodinách, protože tehdy..
  • Slimáci – jak na ně? Kdy a kde škodí slimáci Slimáci a hlemýždi požírají rostlinky v noci. Všechny rostliny s jemnými listy mohou být jimi zcela devastovány. Nejohroženější jsou mladé křehké rostliny, např. hlávkový salát nebo bohyšky, ale také tulipány, kosatce, ostrožky, letničky a skalničky. Slimáci nejvíce škodí na vlhkých a zamokřovaných místech. Napadeny mohou být i..
  • Choroby a škůdci rododendronů a azalek Listy u rododendronů Svinuté listy jsou znamením, že keře trpí suchem (i v zimě), je nutná zálivka. Žluté listy znamenají, že je v půdě obsažen vápník. Je třeba upravit složení půdy. Azalky jsou keře buď stálezelené, nebo poloopadavé. Jsou to nízké keře, které se rozkládají do šířky. Kvetou v květu velkým množstvím květů...