Guzmánie – broméliovitá rostlina



Guzmánie je další z rodiny broméliovitých, která se stala oblíbenou pokojovou rostlinou.

Kvetoucí Guzmánie

Vlastní květy jsou drobné a nenápadné, ale listeny jsou zpravidla zbarvené výrazně červeně. V poslední době se objevují na trhu rostliny i s listeny žlutými, oranžovými, růžovými a fialovými. Koupíme-li si kvetoucí rostlinu, můžeme se po dlouhou dobu radovat z jejího květenství. V této době nevyžaduje žádnou zvláštní péči ani speciální podmínky.

Guzmánie - pokojová květina

Guzmánie – pokojová květina

Jak pěstovat guzmánii

Po odkvětu však listová růžice odumírá a chceme-li pěstovat dále dceřiné rostlinky, musíme jim zajistit podmínky podobné, jako jsou v deštných pralesích, tedy vlhko a teplo. Pokles teploty pod 18 °C guzmánie špatně snáší. Vlhkost vzduchu by se měla pohybovat kolem 80 %. Takové podmínky připravíme rostlinám nejlépe ve vitríně. Zaléváme měkkou vodou. Ta musí snadno odtékat od kořenů. Volíme proto lehký a propustný rašelinový substrát. V zimě by měly mít rostliny dostatek světla, abychom se dočkali květů.






  • Pokojová rostlina Soleirolia soleirolii neboli Domácí štěstí, Štěstíčko Domácí štěstí neboli Štěstíčko je rostlina s velmi malými lístky na tenkých stoncích. Pěstování Štěstíčka V květináči pokrývá zeminu a plazí se přes okraj dolů. Pochází z Korsiky. V domě nejlépe roste v chladnější místnosti, například v ložnici. Při vyšší vzdušné vlhkosti rychleji roste, ale dobře snese i suchý vzduch. Ani v ostatním není tato pokojová rostlina..
  • Hypoestes fyllostachia – barevná ozdoba bytu Tato pokojová květina patří mezi ozdoby interiéru, i když nekvete. Je krásná svými listy. Hypoestes fyllostachia je drobná pokojová rostlina, která pochází z Madagaskaru. Má tmavozelené listy, které jsou ještě jakoby postříkané jinou barvou. Původní druh má také skvrnité listy, ale pečlivým výběrem byly získány zvlášť pěkně vybarvené kultivary se skvrnami..
  • Orchideje – jak pěstovat tyto nejkrásnější rostliny Orchideje patří do čeledi vstavačovitých a jsou rozšířené téměř po celém světě. Rostou v Jižní a Střední Americe, v Indii, v Himaláji, na tichomořských ostrovech, v Africe i v Evropě. Na celém světe roste téměř 30000 druhů orchidejí, které jsou zastoupeny v 500 rodech. Nejbohatší na orchideje jsou tropické krajiny. Orchideje v naší přírodě Orchideje rostou..
  • Pokojové květiny v zimě Zalévání pokojových květin Většina pokojových květin v zimních měsících odpočívá – utlumí svoje životní procesy, aby co nejlépe přečkaly dny s minimem slunečního svitu. Zaléváme mírně. Květiny, které přezimují v chladu, zaléváme až po vyschnutí vrchní vrstvy substrátu. Květiny v teplých místnostech zaléváme více, podle potřeby. Pro zálivku používáme odstátou..