Šípek – plody pro okrasu



Šípky jsou zdrojem vitamínů

Plody růže šípkové jsou bohatým zdrojem vitamínu C – pro svou lahodnou chuť jsou šípky součástí většiny ovocných čajů. Odedávna se z nich také připravují zavařeniny, želé a domácí vína.

Šípky jako dekorace

Šípková růže roste hojně po celé Evropě, její plody se trochu liší tvarem, velikostí i odolností proti mrazu. Šípky jsou krásné ve všech podzimních dekoracích, a pokud je nezničí silné mrazy, jsou pěkné i o Vánocích, kdy do našich domovů vznesou – spolu s voňavým jehličím – tradiční sváteční atmosféru. Nádherně se však uplatní i ve zcela moderních adventních věncích a závěsech.

Růže dužnoplodá

Růže dužnoplodá

Šípky do kuchyně

Pokud budete v přírodě sbírat šípky pro kuchyňskou potřebu, trhejte je v čistém prostředí, na místech vzdálených od rušných silnic.






  • Živý plot ze zimostrázu vždyzeleného (Buxus sempervirens) Pro nové výsadby zimostrázu vždyzeleného musí být půda dobře připravena, aby se mohly sazenice rovnoměrně vyvíjet. Půda musí být především bohatě zásobena dobře vyzrálým chlévským hnojem nebo kompostem. Mladé sazenice zimostrázu umístíme podél napjatého motouzu tak hluboko do země, aby z nich bylo nad zemí vidět jen 6 až 8 cm...
  • Bez černý Bez černý se u nás těší velké oblibě. Z jeho květů se může připravovat sekt (šumivé víno), z plodů se vyrábí víno a šťáva. Dnes se již vyskytují takové odrůdy bezu, které se vyznačují žádoucími vlastnostmi, jako např. tím, že u nich dozrávají všechna vrcholičnatá plochá kytkovitá plodenství najednou, nebo rané odrůdy..
  • Pěstování kaliny (Viburnum) Kaliny jsou atraktivní ozdobou každé zahrady. Jsou použitelné téměř pro všechny účely – k pokrytí půdy, pro vytvoření kulis, pro keřové záhony, k solitérnímu umístění. Kaliny se rozdělují do tří skupin: Kvetoucí v zimě Kvetoucí zjara Kvetoucí na podzim – kaliny mají ozdobné plody a barevné listy Kalinám se daří na slunci i..
  • Popínavý beztrnný ostružník Pěstování beztrnného ostružníku Popínavý beztrnný ostružník dává na slunném stanovišti vysoké výnosy plodů. Plody jsou velké a chutné a obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek. Snadno se sklízejí. V méně příznivých podmínkách vyžadují ochranu proti mrazivým větrům a zimním mrazům. Ostružiny lze zmrazovat, zpracovávat na mošty, kompoty, marmelády a víno. Podobné..