Červená řepa



Červená řepa (Beta vulgaris rubra) patří mezi léčivé rostliny. Pochází ze Středomoří a byla oblíbená již ve staré Řecku a Římě.

Léčebné účinky má čerstvá šťáv z bulvy, celá bulva, ale také se používá nať jako zelenina, listy můžeme přidávat do salátů.

Co obsahuje červená řepa

Jsou to zejména vitamíny skupiny B: kyselina listová, vitamíny A a C, rudé barvivo betain a minerály. Nejvíce červená řepa obsahuje draslíku, který je prospěšný pro srdce, dále vápník, hořčík, železo, křemík, zinek, sodík a selen.

Červená řepa

Červená řepa

Účinky červené řepy

Červená řepa má omlazující a protizánětlivé účinky, podporuje tvorbu červených krvinek. Křemík zase pomáhá vlasům, cévám, kostem, pokožce a nehtům. Šťáva funguje jako antioxidant, protirevmatické a protisklerotická. Pomáhá také při nedostatku železa. Ženám ulevuje při menstruačních a klimakterických potížích.

Nejvíce účinných látek má řepa syrová nebo z ní vylisovaná šťáva, ale v zimě je dobrá také kvašená a tepelně upravená.






  • Jak připravit zahradní půdu na jaře S příchodem jara se zahrada probouzí k novému životu, a správná příprava půdy hraje klíčovou roli v úspěšném pěstování zeleniny. Přestože se na první pohled může zdát, že půdu stačí jen obdělat a začít s výsadbou, důkladná a strategická příprava vám může zajistit bohatou a zdravou úrodu. Důležité kroky pro..
  • Zelenina v kuchyni – nové trendy ve zdravé výživě a gastronomii Zelenina, dlouho považovaná za skromnou přísadu, se stává hlavním tahákem v kuchyni díky novým trendům v zdravé výživě a gastronomii. Vědomí o zdravém stravování a udržitelném zemědělství se prohlubuje, což vede k inovativním přístupům k přípravě jídel, kde zelenina hraje hlavní roli. Rostoucí popularita rostlinné stravy Rostlinná strava, jako je..
  • Kultivace zeleniny a ovoce v zahrádkách pro vlastní potřebu Kultivace zeleniny a ovoce v zahrádkách pro vlastní potřebu je v dnešní době stále populárnější aktivitou, kterou mnoho lidí využívá ke zlepšení svého zdraví a udržení zdravého životního stylu. Pěstování zeleniny a ovoce vlastními silami umožňuje kontrolu nad použitými pesticidy a hnojivy a zajišťuje čerstvou, vysoce kvalitní úrodu. Jak začít..
  • Hrách setý, pěstování, druhy hrachu Hrách setý patří k rostlinám, které žijí v symbióze s hlízkovými bakteriemi, hromadícími v půdě dusík. Bakterie žijí v kořenových hlízkách a mají schopnost biologicky vázat vzdušný dusík. Po tom, co odumřou, může hrách využít dusík. Hrách nesnáší půdu čerstvě vyhnojenou chlévským hnojem, patří tedy do 2. tratě. Hrách neklade zvláštní nároky na předplodinu, sám..