Pěstování batátů



Batáty jsou původem z tropického a subtropického podnebí, ale může dobře růst i v našich klimatických podmínkách – stejně jako brambory. Povijnice batátová byla do Evropy dovezena po objevení Ameriky. Pro jejich chuť byly označeny jako sladké brambory.

Batáty obsahují hodně vlákniny a přírodních cukrů. Navíc mají vysoký podíl antioxidantů, vitamínů a minerálních látek – především draslík, vápník a fosfor. Dužnina může mít různou barvu, např. oranžovou, fialovou …

Jak pěstovat batáty

Batáty pěstujeme, stejně jako brambory, z hlíz. Není ovšem možné použít batáty zakoupené v prodejnách zeleniny, protože ty jsou ošetřené proti klíčení. Sadbu proto zakoupíme v zahradnických prodejnách. Vysazujeme, jakmile pominou jarní mrazíky.

Pěstování batátů

Pěstování batátů

Hlízy vložíme do předem připravených jamek (podobně jako brambory). Půda by měla být lehká, spíše písečná. Nové hlízy rostou všemi směry. Přihnojujeme organickými hnojivy.

Batáty sklízíme od konce září do konce října. Na jedné rostlině je asi 5 až 7 hlíz, které mohou být velké až 30 cm. Batáty uskladňujeme v chladném sklepě v nádobách s vlhkým pískem. Uskladněné vydrží v dobrém stavu asi 3 měsíce.

Použití batátů v kuchyni

Batáty se používají jako příloha, příprava je podobná jako u brambor. Můžeme z nich připravit kaši, péct v troubě nebo v páře a vařit.






  • Jak pěstovat ředkvičky Ředkvičky jsou typickou plodinou jarních měsíců. Vyznačují se krátkou vegetační dobou a vyhovuje jim chladné počasí. Při teplém letním počasí dochází k vybíhání do květu a nevytvoří se bulva. Na jaře můžeme vysévat všechny odrůdy. Nejranější ředkvičkou je odrůda Faraon, kterou lze vysévat do skleníku i na záhony. Jasně červené bulvičky..
  • Využití malé zahradní plochy pro pěstování Většina zahrádkářů nemá k dispozici příliš velkou plochu, a proto by mělo být její využití o to intenzivnější. Všude, kde se to dá zařídit, se na záhonech pěstuje předplodina, hlavní plodina a ještě následná plodina. Hlavní plodina poskytuje určující sklizeň roku a zabírá půdu po většinu doby, např. rajčata nebo okurky...
  • Pěstování fenyklu sladkého Fenykl sladký je zelenina, která u nás není příliš rozšířená. Používá se k přípravě salátů, může se grilovat nebo dusit. Nejvíce je oblíbený v Itálii. Jedná se jednoletou rostlinu s krátkou vegetační dobou 70 až 100 dní. Listy připomínají kopr, rostlina má anýzovou vůni. Rostlina doroste do výšky až 80 cm. Bílá hlíza,..
  • Pěstování skleníkových okurek Větrání ve skleníku Při pěstování skleníkových okurek bychom měli omezit větrání na nejmenší možnou míru. Větráme teprve při teplotách nad 28 °C. Přitom mějte na paměti, že každé vyvětrání má za následek pokles vzdušné vlhkosti a nízká vzdušná vlhkost zase podporuje výskyt svilušek. Po vyvětrání je bezpodmínečně nutné vyrovnat ztrátu..