Pěstování batátů



Batáty jsou původem z tropického a subtropického podnebí, ale může dobře růst i v našich klimatických podmínkách – stejně jako brambory. Povijnice batátová byla do Evropy dovezena po objevení Ameriky. Pro jejich chuť byly označeny jako sladké brambory.

Batáty obsahují hodně vlákniny a přírodních cukrů. Navíc mají vysoký podíl antioxidantů, vitamínů a minerálních látek – především draslík, vápník a fosfor. Dužnina může mít různou barvu, např. oranžovou, fialovou …

Jak pěstovat batáty

Batáty pěstujeme, stejně jako brambory, z hlíz. Není ovšem možné použít batáty zakoupené v prodejnách zeleniny, protože ty jsou ošetřené proti klíčení. Sadbu proto zakoupíme v zahradnických prodejnách. Vysazujeme, jakmile pominou jarní mrazíky.

Pěstování batátů

Pěstování batátů

Hlízy vložíme do předem připravených jamek (podobně jako brambory). Půda by měla být lehká, spíše písečná. Nové hlízy rostou všemi směry. Přihnojujeme organickými hnojivy.

Batáty sklízíme od konce září do konce října. Na jedné rostlině je asi 5 až 7 hlíz, které mohou být velké až 30 cm. Batáty uskladňujeme v chladném sklepě v nádobách s vlhkým pískem. Uskladněné vydrží v dobrém stavu asi 3 měsíce.

Použití batátů v kuchyni

Batáty se používají jako příloha, příprava je podobná jako u brambor. Můžeme z nich připravit kaši, péct v troubě nebo v páře a vařit.





  • Padání rostlin a stísněné rostliny Padání mladých rostlin Příznaky: u semenáčků a řízkovanců začínají hnědnout kořenové krčky, mladé rostliny pak začnou přepadat a hynou. Je to typický příznak výskytu houbové choroby. Co dělat: použijeme dezinfikovaný substrát pro množení, v řídkém výsevu a v mírné vlhkosti substrátu. Při prvních příznacích choroby odstraníme napadené rostliny, zlepšíme větrání a snížíme..
  • Pěstební plán K čemu je dobrý pěstební plán Pro nejčastější způsob pěstování zeleniny střídáním plodin si vytvoříme pěstební plán. Když ho dobře propracujeme, poslouží nám nejen na letošní rok, ale může se stát naším pěstebním modelem na mnoho dalších let. Záhony zelinářské zahrady si rozdělíme na čtyři díly – tzv. tratě. Na..
  • Proč je paprika zeleninová pálivá Jak odstranit pálivost u paprik Jestliže máme pálivé plody paprik i přesto, že jsme zvolili odrůdu nepálivou, je to důsledek pravděpodobného nežádoucího sprášení osiva. Mírnou pálivost plodů snížíme odstraněním semen a vnitřní dužiny. Jestliže se na špičkách plodů paprik objeví hnědé skvrny a špičky zasychají, jde o tzv. špičkovou hnilobu..
  • Hlávková kapusta – praskání hlávek Proč praskají hlávky u kapusty Hlávková kapusta je nutričně hodnotná zelenina. Pokud praskají hlávky, pak je to proto, že jsme pěstovali ranou odrůdu, která byla pozdě sklizena. Jinak není kapusta příliš náročná, jen potřebuje vydatnou zálivku, a to především v období po výsadbě a na počátku tvorby hlávek. Nedostatek vláhy se..