Choroby a škůdci česneku



Zasychání špiček listů česneku

K zasychání špiček listů u rostlin česneku dochází tehdy, když je přílišné mokro, sucho nebo velké výkyvy teplot. Proti tomuto zasychání neexistují žádné ochranné prostředky, pouze prevence ve formě zamezení účinku těchto přírodních nástrah.

Virové choroby česneku

Česnek se množí výhradně vegetativně, proto velmi často dochází k zamoření virovými chorobami. Poznáme je např. podle žlutých pruhů na listech. Tyto viry přežívají ve stroužcích a pacibulkách. Během vegetace jsou tyto viry rozšiřovány mšicemi.

Houbové choroby

K nebezpečným patří fusariová hniloba česneku, kdy napadené cibule podléhají hnilobě. Tuto hnilobu poznáme podle toho, že rostlina přestane růst a listy zežloutnou, nakonec rostlina uhyne. Choroba se šíří na okolní rostliny. Pokud se nám podařilo napadená česnek sklidit, v průběhu skladování se na stroužkách objeví propadlé hnědé skvrny.

Choroby a škůdci česneku

Choroby a škůdci česneku

K ochraně slouží používání zdravého sadbového materiálu a včasná likvidace napadených rostlin. Preventivně je doporučováno česnek po dobu pěti let nepěstovat po cibuli, póru nebo pažitce, protože se jedná o hostitelské rostliny (přenašeče této houbové choroby).

Škůdci česneku

Z půdy do česneku může proniknout háďátko zhoubné, které způsobuje odumírání kořenů a celé rostliny. Prevencí je nepěstovat česnek ve vlhkých půdách a střídat na záhonech plodiny.

K dalšímu škůdci patří vlnovník česnekový, po jehož napadení dochází ke kroucení listů a na uskladněném česneku se projeví ve formě zasychání stroužků. Proti vlnovníkovi je možné česnek mořit.






  • Jaké jsou ekologické varianty k pesticidům Ekologická varianta k pesticidům zahrnuje řadu přírodních a ekologických metod, které pomáhají chránit rostliny před škůdci a chorobami. Tyto metody minimalizují použití chemických látek, které mohou být škodlivé pro životní prostředí a lidské zdraví. Ekologická náhrada pesticidů K minimalizování použití chemických pesticidů a fungicidů lze využít: Biologická kontrola – biologická..
  • Mandelinka bramborová Mandelinka bramborová byla poprvé zaznamenána cca před dvěma sty lety. Původně žila na západě USA v Coloradu na divokém lilku. Postupně přešla na brambory a začala se šířit ve světě a po celé Evropě. V současné době je mandelinka bramborová nejvýznamnějším žravým škůdcem bramborové natě ve světě. Stádia mandelinky Dospělý brouk přezimuje..
  • Slimáci – jak na ně? Kdy a kde škodí slimáci Slimáci a hlemýždi požírají rostlinky v noci. Všechny rostliny s jemnými listy mohou být jimi zcela devastovány. Nejohroženější jsou mladé křehké rostliny, např. hlávkový salát nebo bohyšky, ale také tulipány, kosatce, ostrožky, letničky a skalničky. Slimáci nejvíce škodí na vlhkých a zamokřovaných místech. Napadeny mohou být i..
  • Pokroucené listy u rostlin Příznaky pokroucených listů Jaké jsou příznaky pokroucených listů? Listové řapíky jsou spirálovitě zkroucené, listy jsou úzké a pokroucené. Stonky jsou deformované a načervenalé. Příčinou je herbicid na trávníku, který byl větrem zanesen na rostliny. Ochrana před pokroucenými listy Nikdy nepostřikujeme herbicidem za větrného dne a konev pro zálivku nepoužíváme na..