Pěstování ledového salátu



Zvláštní formou salátu je ledový salát. Od obyčejného hlávkového salátu se liší bublinatými, křehkými listy, které mají většinou silně zvlněný nebo kadeřavý okraj. Hlávka je podstatně větší a podle odrůdy dosahuje hmotnosti 500 až 800 g.

Ledový salát potřebuje ke svému vývoji asi o 14 dnů delší dobu než hlávkový salát máslového typu. Zato však značně odolává vybíhání a snáší horko. Existují i červenolisté odrůdy.

Ledový salát se u nás pěstuje především jako letní, takže s jeho výsevem můžeme začít v březnu. Výsev probíhá stejně jako u běžného hlávkového salátu.

Pěstování ledového salátu

Pěstování ledového salátu

Využití ledového salátu v kuchyni

Ledový salát používáme stejně jako klasický hlávkový salát. Nerozebíráme jej na jednotlivé listy, ale krájíme celou hlávku na širší proužky.






  • Problémy při pěstování petržele v zahradě nebo v pařeništi Petržel je ceněná bylina, která se hojně využívá v kuchyni pro svou charakteristickou chuť a vůni. Stejně jako u každé plodiny mohou i u pěstování petržele nastat různé problémy, které je třeba řešit. Pomalé klíčení semínek Petržel je známá pomalým klíčením, což může být frustrující pro zahrádkáře, kteří chtějí rychlé..
  • Petrželka (Petroselinum crispum) Pěstování petrželky Petrželka se pěstuje jako dvouletka. Na záhon ji vysejeme v dubnu, nejlépe do řádků. Vždy zvolíme nové stanoviště. Tato bylinka potřebuje hodně zalévat. Sběr petrželky Sklízíme postupně lístky. Dáváme pozor na středové srdíčko rostliny, abychom jej nepoškodili. Použití v kuchyni Bez petrželky se neobejdou vývary a další polévky, bramborová a..
  • Pěstování hrachu cukrového Hrách cukrový je odrůda hrachu, který se konzumuje celý i s lusky. Lusky jsou ploché dužnaté a šťavnaté, semena malá a drobná. Lidé se mylně domnívají, že plody budou velké a sladké, ale není tomu tak. Vyséváme jej do řádků ve vzdálenosti 30 cm. Po vzejití potřebuje oporu, jinak začne lehat...
  • Další ošetřování záhonů s vysetou kořenovou zeleninou Jak pečovat o oseté záhony Oseté záhony za sucha kropíme, aby semena v půdě nezaschla a rostliny brzy a rovnoměrně vzešly. Pokud se bude na povrchu záhonů tvořit po dešti škraloup, opatrně ho rozrušíme motyčkou, plečkou nebo nejlépe ježkovým válečkem. Značkovací rostliny Protože u většiny druhů kořenové zeleniny dlouho trvá, než..