Tykev a její druhy



Tykev pochází z jižních oblastí Ameriky, kde ji pěstovali indiáni. Do Evropy byly tyto rostliny přivezeny společně s kukuřicí a paprikou. K nejznámějším druhům tykve patří cukety, patisony, tykev olejná a špagetová.

Tykev cuketa

Nejpěstovanější jsou cukety s tmavě zelenými plody válcovitého tvaru. Mladé plody mají velmi jemnou a chutnou dužninu a jsou proto nejcennější. Cukety se většinou pěstují jako keříčky, přitom listy vyrůstají ze středu a stonek se nevětví. Některé druhy cuket mají plody žluté až oranžové.

Tykev a její druhy

Tykev a její druhy

Cukety jsou vhodné jak pro přímou konzumaci, tak pro konzervování. Plody pravidelně trháme každý třetí den. Jen tak dosáhneme narůstání nových mladých plodů. Pokud necháme plody přerůst, snížíme tím výnosnost rostlin, které začnou zakrňovat a neplodí.

Tykev velkoplodá

Jedná se o plazivou tykev, jejíž výhony můžou dosáhnout až několika metrů. Nejznámější je odrůda Goliáš, která se používá ke konzervaci nebo ke krmení užitkových zvířat. Tykev velkoplodá se hodí také pro kreativní činnost – k vyřezávání.

Hokkaido

Hokkaido

K tomuto druhu patří i typ tykve Hokkaido, jejíž plody jsou oranžové, kulaté, o průměru asi 15 až 25 cm. Je velmi chutná a tak má široké uplatnění v kuchyni.

Tykev muškátová

Výhodou této tykve je, že se dobře skladuje a vydrží ke spotřebě až do nové sezóny.






  • Jaká půda je vhodná do skleníku Půda ve skleníku Ve skleníku je nutné mít půdu s dostatkem organické hmoty, protože zde budeme nejčastěji pěstovat zeleninu, která je náročná na živiny – např. papriky, okurky nebo rajčata. Snadno může dojít k únavě půdy, což je častý problém starších skleníků. Dochází k jednostrannému vyčerpání půdy vlivem pěstování zeleniny na jednom místě...
  • Choroby a škůdci česneku Zasychání špiček listů česneku K zasychání špiček listů u rostlin česneku dochází tehdy, když je přílišné mokro, sucho nebo velké výkyvy teplot. Proti tomuto zasychání neexistují žádné ochranné prostředky, pouze prevence ve formě zamezení účinku těchto přírodních nástrah. Virové choroby česneku Česnek se množí výhradně vegetativně, proto velmi často dochází k zamoření..
  • Lebeda zahradní Lebedu zahradní je možné v kuchyni upravovat podobně jako špenát. Pěstování lebedy zahradní Lebedu zahradní vyséváme v postupných intervalech od poloviny srpna do řádků 30 až 40 cm vzdálených od sebe. Pro jarní sklizeň vyséváme v březnu. Po vzejití rostlinky vyjednotíme na 20 cm. Lebeda zahradní je oproti špenátu výnosnější, chuťově lahodnější a..
  • Jak založit pařeniště Nejrychlejším způsobem, jak vytvořit pařeniště je vyhloubit jámu, kterou překryjeme rámem potaženým fólií. V jámě se lépe zadržuje teplo. Fólie je zatížená rámem, takže ji neodvane vítr. Další možností je vytvořit záhřevný podklad pařeniště ze směsi kravského nebo koňského hnoje, promíchaného asi se třetinou suchého listí. Vyhloubíme jámu cca 50 cm..