TOP zelenina pro pěstování na zahrádkách



Kterou zeleninu má smysl pěstovat jako hlavní produkty na naší zahradě?

Z neobvyklých druhů můžeme pěstovat rebarboru, chřest, topinambury, ačokču, tuřín nebo různou listovou zeleninu. V obchodech je lze koupit jen občas a cena není příliš příznivá.

Vhodná a nenáročná k pěstování je také cukrová kukuřice, která patří k teplomilným druhům, proto ji vysazujeme na slunečné a záhřevné záhony. Naopak pěstování zvážíme u druhů zeleniny, pro které nemáme na zahradě vhodné podmínky nebo které vyžadují speciální postupy.

Pěstování červené řepy

Pěstování červené řepy

Základní zelenina pro pěstování na zahrádkách

Základní druhy potravin, kterých je během roku velká spotřeba, jako je např. česnek, zelí, mrkev, brambory, cibule, apod. pěstujeme v omezeném množství. Nikdy se nejspíš nepřiblížíme úplné soběstačnosti a to jak z pohledu množství, tak i z pohledu nutných skladových prostor v zimním období. Velkou výhodou takto vypěstované základní zeleniny je, že jsou bez chemického ošetření, případně jen s minimem nutných ošetření, která často nemusí být chemická. Jsou tedy přírodně čisté.

V případě pěstování zeleniny je výhodné pěstovat od jednoho druhu zeleniny více odrůd tak, abychom měli pokrytou co nejdelší část sezóny. Např. u brambor sázíme ranou odrůdu a zároveň pozdní. U ostatní zeleniny postupujeme obdobně, abychom měli zajištěnou postupnou sklizeň.

Pěstování petržele

Pěstování petržele

Drobná zelenina jako ředkvičky nebo hrášek si najde místo téměř na každé zahradě. Pro děti je skvělou možností na vlastní oči vidět, jak rostliny rostou a plodí. Také je zde možnost, že si sami vyzkouší sázení a následnou péči.

Uchovávání vypěstované zeleniny

Zeleninu využijeme zejména v čerstvém stavu. Některou můžeme krátkodobě uskladnit v ledničce v prostoru pro uchovávání čerstvé zeleniny, tzv. fresh zóně nebo využít skladové prostory v chladném sklepě. Cibuli, česnek nebo dýně můžeme skladovat v chladné, suché místnosti.

Zeleninu můžeme také zamrazit nebo konzervovat sušením, kvašením, případně naložením do soli.






  • Pěstování keříčkových fazolí Keříčkové fazole Od poloviny května a v červnu postupně vysejeme na dvakrát keříčkové fazole. Budeme je tak sklízet postupně. Dáváme přednost odrůdám s krátkou dobou vývoje. Keříčkové fazole, které jsme vyseli v květnu, přihnojíme začátkem června dusíkatým hnojivem. Hnojivovou zálivku lijeme mezi řádky, abychom nepopálily listy rostlin. Rostliny nakonec ještě opláchneme sprchou čisté..
  • Tykev a její druhy Tykev pochází z jižních oblastí Ameriky, kde ji pěstovali indiáni. Do Evropy byly tyto rostliny přivezeny společně s kukuřicí a paprikou. K nejznámějším druhům tykve patří cukety, patisony, tykev olejná a špagetová. Tykev cuketa Nejpěstovanější jsou cukety s tmavě zelenými plody válcovitého tvaru. Mladé plody mají velmi jemnou a chutnou dužninu a jsou proto..
  • Rané výsevy zeleniny Vysévání kořenové zeleniny Časně zjara vyséváme na záhony především zeleniny s dlouhou dobou klíčení a celkového vývoje. Jsou to zejména kořenové zeleniny jako mrkve, petržel, pastinák a černý kořen, které se sklízejí většinou až na podzim. Vysévání cibule Kromě kořenové zeleniny se také časně zjara seje také cibule kuchyňská. Ta se..
  • Léto na zahradě – červen Kvetoucí cibuloviny pozvolna dokvétají, rané jsou již zatažené. Cibulovinám odlamujeme semeníky, aby se cibule nevysilovali. Na záhonech po zatažených cibulovinách vysazujeme mělce kořenící letničky. Keře průběžně zaléváme a přihnojujeme. Stříháme živé ploty a keře. Růže a trvalky v červnu U růží odstraňujeme odkvetlé květy, které odstřihujeme. Nenecháváme vyvíjet šípky, květina..