TOP zelenina pro pěstování na zahrádkách



Kterou zeleninu má smysl pěstovat jako hlavní produkty na naší zahradě?

Z neobvyklých druhů můžeme pěstovat rebarboru, chřest, topinambury, ačokču, tuřín nebo různou listovou zeleninu. V obchodech je lze koupit jen občas a cena není příliš příznivá.

Vhodná a nenáročná k pěstování je také cukrová kukuřice, která patří k teplomilným druhům, proto ji vysazujeme na slunečné a záhřevné záhony. Naopak pěstování zvážíme u druhů zeleniny, pro které nemáme na zahradě vhodné podmínky nebo které vyžadují speciální postupy.

Pěstování červené řepy

Pěstování červené řepy

Základní zelenina pro pěstování na zahrádkách

Základní druhy potravin, kterých je během roku velká spotřeba, jako je např. česnek, zelí, mrkev, brambory, cibule, apod. pěstujeme v omezeném množství. Nikdy se nejspíš nepřiblížíme úplné soběstačnosti a to jak z pohledu množství, tak i z pohledu nutných skladových prostor v zimním období. Velkou výhodou takto vypěstované základní zeleniny je, že jsou bez chemického ošetření, případně jen s minimem nutných ošetření, která často nemusí být chemická. Jsou tedy přírodně čisté.

V případě pěstování zeleniny je výhodné pěstovat od jednoho druhu zeleniny více odrůd tak, abychom měli pokrytou co nejdelší část sezóny. Např. u brambor sázíme ranou odrůdu a zároveň pozdní. U ostatní zeleniny postupujeme obdobně, abychom měli zajištěnou postupnou sklizeň.

Pěstování petržele

Pěstování petržele

Drobná zelenina jako ředkvičky nebo hrášek si najde místo téměř na každé zahradě. Pro děti je skvělou možností na vlastní oči vidět, jak rostliny rostou a plodí. Také je zde možnost, že si sami vyzkouší sázení a následnou péči.

Uchovávání vypěstované zeleniny

Zeleninu využijeme zejména v čerstvém stavu. Některou můžeme krátkodobě uskladnit v ledničce v prostoru pro uchovávání čerstvé zeleniny, tzv. fresh zóně nebo využít skladové prostory v chladném sklepě. Cibuli, česnek nebo dýně můžeme skladovat v chladné, suché místnosti.

Zeleninu můžeme také zamrazit nebo konzervovat sušením, kvašením, případně naložením do soli.






  • Jakou zeleninu pěstovat a v jakém množství Pěstované množství je individuální podle velikosti zahrady. Zde je uváděné množství pro plochu asi 150 metrů čtverečních. Pěstování zeleniny na zahradě Mrkev – asi 5 až 10 řádků v délce 1 metr pro přímou postupnou spotřebu bez nutnosti konzervace nebo uskladnění. Petržel – asi 3 řádky, můžeme kombinovat listovou a kořenovou..
  • Netradiční zelenina na zahradě K běžně pěstovaným druhům zeleniny na našich zahradách patří mrkev, petržel, okurky nebo rajčata. V našich klimatických podmínkách ale můžeme dát prostor i některým exotickým plodům – např. baklažánu, ačokči, mexické okurce, melounu, nebo lagenárii. Exotická zelenina, kterou můžeme pěstovat na našich zahradách: Ačokča (Cyclanthera pedata) je bujně rostoucí popínavá liána s menšími..
  • Jak zlepšit kvalitu půdy Každý zahrádkář se snaží mít co nejkvalitnější úrodu. Existuje mnoho způsobů, jak toho dosáhnout. Jedním z nich je systematické zlepšování kvality půdy, kterou má na své zahradě k dispozici. Takovou možností je zelení hnojivo. Jakou máme půdu Základem úspěchu je bezesporu znalost jakosti půdy na pozemku. K tomu nám dopomůže její rozbor, který..
  • Jak uskladnit zeleninu na zimu Jak dobře uskladnit zeleninu sklizenou ze záhonu tak, aby nám vydržela co nejdéle. Existuje několik způsobů, u nás nejvíce používaný je sklep. Ten, kdo nemá k dispozici sklepní místnost, může využít některou z dalších možností uskladnění. Kterou zeleninu uskladňujeme na zimu? Na zimu uskladňujeme zejména kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a pozdní košťáloviny...