Jakou zeleninu pěstovat a v jakém množství



Pěstované množství je individuální podle velikosti zahrady. Zde je uváděné množství pro plochu asi 150 metrů čtverečních.

Pěstování zeleniny na zahradě

Mrkev – asi 5 až 10 řádků v délce 1 metr pro přímou postupnou spotřebu bez nutnosti konzervace nebo uskladnění.

Petržel – asi 3 řádky, můžeme kombinovat listovou a kořenovou petržel.

Celer, pastinák – cca 10 rostlin od každého druhu, tato zelenina se dobře skladuje nebo konzervuje.

Rajčata – 10 až 20 rostlin různých odrůd, včetně malých oválných rajčátek, které jsou velmi chutné.

Papriky – 10 rostlin sázíme na slunečné a teplé místo v zahradě, nejlépe před betonové nebo dřevěné zídky, které zaručí teplotní stabilitu vyzařováním naakumulovaného tepla.

Pěstování papriky

Pěstování papriky

Hrášek – plocha cca 1 metr čtvereční.

Ředkvičky – čtyři řádky, vyséváme postupně po 14 dnech, aby byla zaručena postupná sklizeň.

Fazole – pěstujeme na semeno i zelené lusky. Množství a plocha je dána tím, zda použijeme keříkové nebo popínavé rostliny (popínavé mají větší výnosy).

Okurky – salátové vysazujeme dvě až tři rostliny, nakladačky 10 rostlin.

Pórek – cca 50 až 80 rostlin, můžeme použít kombinaci letního, podzimního a zimního pro postupnou spotřebu.

Červená řepa – asi 30 až 50 rostlin, řepu použijeme čerstvou na přímou konzumaci. Můžeme ji konzervovat nebo skladovat.

Pěstování česneku

Pěstování česneku

Česnek – asi 60 rostlin, skladujeme jej sušením nebo konzervací se solí.

Cibule – cca 100 kusů, spotřebováváme postupně, část můžeme uskladnit v suchém chladném sklepě.

Brambory – podle volného místa na zahradě. Brambory jsou nenáročné na pěstování a skladování.

Dýně, cukety – cca 2 až 4 rostliny od každého druhu.

Listový salát – asi 30 až 50 rostlin, různé druhy s různu dobou sklizně.

Kedlubny – cca 15 rostlin. Kedlubny jsou náročné na zálivku. Při delším suchu dřevnatí.






  • Pěstujeme pastinák Pastinák patří mezi tak trochu zapomenutou kořenovou zeleninu. Kořeny mají bílou barvu a nasládlou chuť. Vzhledem se podobá kořenové petrželi, ovšem jsou o hodně větší. Kořen je dlouhý s kónickým tvarem. Obsahují až dvakrát více cukru než mrkev. Pastinák se vyznačuje vysokým obsahem draslíku, který má močopudný účinek. Jak pěstovat pastinák..
  • Proč je paprika zeleninová pálivá Jak odstranit pálivost u paprik Jestliže máme pálivé plody paprik i přesto, že jsme zvolili odrůdu nepálivou, je to důsledek pravděpodobného nežádoucího sprášení osiva. Mírnou pálivost plodů snížíme odstraněním semen a vnitřní dužiny. Jestliže se na špičkách plodů paprik objeví hnědé skvrny a špičky zasychají, jde o tzv. špičkovou hnilobu..
  • Recepty na vaření z brokolice Brokolice dušená s masem 60 dkg brokolice 40 dkg vepřové plece Olej, sůl, pepř 1 cibule 1 stroužek česneku 5 lžic rajčatového kečupu 2 vejce uvařená natvrdo Vepřové maso naklepeme a nakrájíme na kostky. Za stálého míchání je opečeme na oleji, vyjmeme, pak na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli a vmícháme..
  • Jak pěstovat lilek jedlý Lilek jedlý je náročný na teplo jako jiná teplomilná zelenina – např. zelenina. Nejčastěji jej pěstujeme na záhoně na černé netkané textilii. Jakmile lilek doroste do výšky 30 cm, uštípneme mu vrcholek, aby se rostlina rozvětvila. Vyšší odrůdy vyvazujeme ke kolíku. Zalévání lilku Pravidelně zaléváme. Lilek vyžaduje dostatek vláhy, aby..