Jakou zeleninu pěstovat a v jakém množství
Pěstované množství je individuální podle velikosti zahrady. Zde je uváděné množství pro plochu asi 150 metrů čtverečních.
Pěstování zeleniny na zahradě
Mrkev – asi 5 až 10 řádků v délce 1 metr pro přímou postupnou spotřebu bez nutnosti konzervace nebo uskladnění.
Petržel – asi 3 řádky, můžeme kombinovat listovou a kořenovou petržel.
Celer, pastinák – cca 10 rostlin od každého druhu, tato zelenina se dobře skladuje nebo konzervuje.
Rajčata – 10 až 20 rostlin různých odrůd, včetně malých oválných rajčátek, které jsou velmi chutné.
Papriky – 10 rostlin sázíme na slunečné a teplé místo v zahradě, nejlépe před betonové nebo dřevěné zídky, které zaručí teplotní stabilitu vyzařováním naakumulovaného tepla.

Pěstování papriky
Hrášek – plocha cca 1 metr čtvereční.
Ředkvičky – čtyři řádky, vyséváme postupně po 14 dnech, aby byla zaručena postupná sklizeň.
Fazole – pěstujeme na semeno i zelené lusky. Množství a plocha je dána tím, zda použijeme keříkové nebo popínavé rostliny (popínavé mají větší výnosy).
Okurky – salátové vysazujeme dvě až tři rostliny, nakladačky 10 rostlin.
Pórek – cca 50 až 80 rostlin, můžeme použít kombinaci letního, podzimního a zimního pro postupnou spotřebu.
Červená řepa – asi 30 až 50 rostlin, řepu použijeme čerstvou na přímou konzumaci. Můžeme ji konzervovat nebo skladovat.

Pěstování česneku
Česnek – asi 60 rostlin, skladujeme jej sušením nebo konzervací se solí.
Cibule – cca 100 kusů, spotřebováváme postupně, část můžeme uskladnit v suchém chladném sklepě.
Brambory – podle volného místa na zahradě. Brambory jsou nenáročné na pěstování a skladování.
Dýně, cukety – cca 2 až 4 rostliny od každého druhu.
Listový salát – asi 30 až 50 rostlin, různé druhy s různu dobou sklizně.
Kedlubny – cca 15 rostlin. Kedlubny jsou náročné na zálivku. Při delším suchu dřevnatí.
- Zelenina v kuchyni – nové trendy ve zdravé výživě a gastronomii Zelenina, dlouho považovaná za skromnou přísadu, se stává hlavním tahákem v kuchyni díky novým trendům v zdravé výživě a gastronomii. Vědomí o zdravém stravování a udržitelném zemědělství se prohlubuje, což vede k inovativním přístupům k přípravě jídel, kde zelenina hraje hlavní roli. Rostoucí popularita rostlinné stravy Rostlinná strava, jako je..
- Tykev a její druhy Tykev pochází z jižních oblastí Ameriky, kde ji pěstovali indiáni. Do Evropy byly tyto rostliny přivezeny společně s kukuřicí a paprikou. K nejznámějším druhům tykve patří cukety, patisony, tykev olejná a špagetová. Tykev cuketa Nejpěstovanější jsou cukety s tmavě zelenými plody válcovitého tvaru. Mladé plody mají velmi jemnou a chutnou dužninu a jsou proto..
- Pěstování ledového salátu Zvláštní formou salátu je ledový salát. Od obyčejného hlávkového salátu se liší bublinatými, křehkými listy, které mají většinou silně zvlněný nebo kadeřavý okraj. Hlávka je podstatně větší a podle odrůdy dosahuje hmotnosti 500 až 800 g. Ledový salát potřebuje ke svému vývoji asi o 14 dnů delší dobu než hlávkový..
- Jak podpořit vyšší sklizeň okurek Zalévání okurek Od počátku sklizně vyžadují okurky hodně vláhy, a to jak k dalšímu růstu lodyh, tak k postupnému nasazování květů a plodů. Za sucha je zavlažujeme, raději méně často, ale vydatně, ke kořenům konví bez růžice. Nejvhodnější je dešťová voda oteplená v nádrži. Postřik chladnou vodovodní vodou na list, ať již konví..