Jakou zeleninu pěstovat a v jakém množství



Pěstované množství je individuální podle velikosti zahrady. Zde je uváděné množství pro plochu asi 150 metrů čtverečních.

Pěstování zeleniny na zahradě

Mrkev – asi 5 až 10 řádků v délce 1 metr pro přímou postupnou spotřebu bez nutnosti konzervace nebo uskladnění.

Petržel – asi 3 řádky, můžeme kombinovat listovou a kořenovou petržel.

Celer, pastinák – cca 10 rostlin od každého druhu, tato zelenina se dobře skladuje nebo konzervuje.

Rajčata – 10 až 20 rostlin různých odrůd, včetně malých oválných rajčátek, které jsou velmi chutné.

Papriky – 10 rostlin sázíme na slunečné a teplé místo v zahradě, nejlépe před betonové nebo dřevěné zídky, které zaručí teplotní stabilitu vyzařováním naakumulovaného tepla.

Pěstování papriky

Pěstování papriky

Hrášek – plocha cca 1 metr čtvereční.

Ředkvičky – čtyři řádky, vyséváme postupně po 14 dnech, aby byla zaručena postupná sklizeň.

Fazole – pěstujeme na semeno i zelené lusky. Množství a plocha je dána tím, zda použijeme keříkové nebo popínavé rostliny (popínavé mají větší výnosy).

Okurky – salátové vysazujeme dvě až tři rostliny, nakladačky 10 rostlin.

Pórek – cca 50 až 80 rostlin, můžeme použít kombinaci letního, podzimního a zimního pro postupnou spotřebu.

Červená řepa – asi 30 až 50 rostlin, řepu použijeme čerstvou na přímou konzumaci. Můžeme ji konzervovat nebo skladovat.

Pěstování česneku

Pěstování česneku

Česnek – asi 60 rostlin, skladujeme jej sušením nebo konzervací se solí.

Cibule – cca 100 kusů, spotřebováváme postupně, část můžeme uskladnit v suchém chladném sklepě.

Brambory – podle volného místa na zahradě. Brambory jsou nenáročné na pěstování a skladování.

Dýně, cukety – cca 2 až 4 rostliny od každého druhu.

Listový salát – asi 30 až 50 rostlin, různé druhy s různu dobou sklizně.

Kedlubny – cca 15 rostlin. Kedlubny jsou náročné na zálivku. Při delším suchu dřevnatí.





  • Zelenina v kuchyni – nové trendy ve zdravé výživě a gastronomii Zelenina, dlouho považovaná za skromnou přísadu, se stává hlavním tahákem v kuchyni díky novým trendům v zdravé výživě a gastronomii. Vědomí o zdravém stravování a udržitelném zemědělství se prohlubuje, což vede k inovativním přístupům k přípravě jídel, kde zelenina hraje hlavní roli. Rostoucí popularita rostlinné stravy Rostlinná strava, jako je..
  • Příprava sušených rajčat Rajčata pěstujeme často a rádi, protože domácí rajče má jinou chuť a aroma, než rajče ze supermaketu. Při přebytku úrody si snadno můžeme rajčata usušit. Nejvíce vhodné jsou datlové odrůdy, které podélně rozkrojíme, u větších plodů ještě rozčtvrtíme. Vyřízneme nebo lžičkou vybereme střední část se semeny. Osolíme, můžeme přidat najemno..
  • Petrželka (Petroselinum crispum) Pěstování petrželky Petrželka se pěstuje jako dvouletka. Na záhon ji vysejeme v dubnu, nejlépe do řádků. Vždy zvolíme nové stanoviště. Tato bylinka potřebuje hodně zalévat. Sběr petrželky Sklízíme postupně lístky. Dáváme pozor na středové srdíčko rostliny, abychom jej nepoškodili. Použití v kuchyni Bez petrželky se neobejdou vývary a další polévky, bramborová a..
  • Jak pěstovat zeleninu na zahradě Triky na zeleninu Jen pečlivě ošetřovaná zelenina přinese vynikající sklizeň. Vždy vybíráme jen takové odrůdy, které se hodí na náš pozemek, vždy dáváme přednost odolným druhům. Existuje mnoho způsobů, jak si dobou úrodu ohlídat. Pro zelinářskou zahrádku platí základní pravidlo – půda nesmí nikdy vyschnout, za sucha musíme zajistit pravidelnou..