Rok v zeleninové a ovocné zahradě – LEDEN – 4. týden



Co dělat na zahradě v lednu

Během ledna si můžeme začít dělat zásoby minerálních hnojiv, které použijeme časně z jara.

Dobu zimního odpočinku můžeme využít k opravám poškozených míst v pařeništi.

Pro pozorování počasí se nám bude hodit srážkoměr, teploměr (s označením maximální a minimální denní teploty) a větrná korouhvička (případně větrník).

Zimní čas využijeme k plánování velikosti záhonů, které by měly být stejně široké.

V lednu si vypracujeme osevní postupy pro novou sezónu. Pokud chceme dosáhnout dobrých výnosů, nesmíme zapomenou na nebezpečí únavy půdy. K únavě půdy dochází, pokud jeden druh zeleniny pěstujeme na jednom místě více roků.

Nakupujeme osivo pro zimní a jarní výsevy. Před nákupem zkontrolujeme zásoby semen z předešlého roku a zkontrolujeme datum klíčivosti (doba použitelnosti osiva je uvedena na obalu).

Zimní práce na zahradě

Ovocné stromy v lednu

Přestárlé a nemocné stromy na zahradě můžeme začít odstraňovat již v lednu, nečekáme do jara.

Odstraňujeme kořenové výmladky u ovocných stromů, které vyrůstají v blízkosti kořenového krčku. Odhrábneme zeminu a odřízneme je až u báze.

Pokud nemrzne, můžeme v rámci udržení dobrého zdravotního stavu uskladněného ovoce, větrat ve skladovacích prostorech.

Ze stromů odstraňujeme narostlé mechy a lišejníky.

ROK V ZAHRADĚ – leden, únor, březen






  • Suché počasí a jeho vliv na zeleninu Počasí hraje důležitou roli ve zdravém růstu a vývoji zeleniny. Suché počasí může mít významný vliv na zeleninové plodiny, a to jak na jejich kvalitu, tak i na výnos. Zde je pár faktorů, které byste měli zvážit při pěstování zeleniny v období sucha. Zalévání, mulčování a ochrana před sluncem V..
  • Kdy vysévat kořenovou zeleninu, cibuli a pór Časný výsev zeleniny Kořenovou zeleninu, cibuli a pór vyséváme zpravidla v březnu až počátkem dubna. Je-li v některém roce, především v teplejších oblastech, půda v příznivém stavu, můžeme vysévat již koncem února. Časný výsev je pro ně vhodný především proto, že půda si po zimě udržuje delší dobu vlhkost potřebnou pro klíčení semen. U..
  • Jak ovlivnit mikroklima zahrady O tom, zda se plodinám na našich záhoncích bude dobře dařit, rozhoduje několik faktorů, které můžeme ovlivnit. Než se pustíme do zakládání záhonů, především zvážíme, jak kvalitní mikroklima na zahradě máme k dispozici. Fouká často na záhony vítr? Pak můžeme záhonům poskytnout ochranu třeba živým plotem, umístěným napříč proti směru nejčastějších..
  • Druhy netkaných textilií Bílá netkaná textilie Bílá netkaná textilie je jemná tkanina s malou objemovou hmotností. Většinou se prodává v pásek širokých 1,6 metru a dlouhých 5 nebo 10 metrů. Pro pokrytí větších ploch ji lze sešívat na šicím stroji. Bílá netkaná textilie se používá ke krytí záhonů ihned po výsevu semen nebo po výsadbě..