Září v okrasné zahradě



Práce v okrasné zahradě v září

Během září pokračujeme ve vysazování cibulnatých a hlíznatých květin.

V září dělíme a sázíme všechny druhy trvalek, s výjimkou těch, které právě kvetou. Při dělení odřízneme všechny nadzemní části těsně nad zemí a kořeny zkrátíme o polovinu.

Koncem září odstraníme ze záhonů všechny jednoleté květiny. Většinou již vypadají nevzhledně.

Listopadkám (chryzantémy), které trpí nedostatkem vody se velmi špatně vyvíjejí květy. Proto je občas zalejeme. Dáváme pozor, aby se voda nedostala na rostliny. Mohlo by pak dojít k rozvoji chorob a plísní.

Bílé chryzantémy

Bílé chryzantémy

První zářijová dekáda představuje poslední termín pro výsadbu macešek, sedmikrásek a pomněnek.

V září vyzvedneme ze země první hlízy mečíků. K vyrývání použijeme vidle, dáváme pozor, abychom hlízy nepoškodily.

Jehličnany před zimou hojně zásobíme vodou. Často se stává, že přes zimu trpí nedostatkem vláhy a uschnou.

ROK V ZAHRADĚ – červen, červenec, srpen






  • Zahrada pro ptáky Keře na zahradě pro ptáky Je spousta keřů, které jsou nejen dekorativní během roku, ale v zimě nabídnou také potravu ptákům. Při plánování zahrady si vypíšeme všechny rostliny a jejich vlastnosti – šířku, výšky, dobu kvetení, barvu květů, plody. Takto můžeme sestavit skupiny keřů podle výšky, barevnosti nebo plodů. Ptáci zůstávají..
  • Údržba trávníku Sečení trávníku Trávník pravidelně sečeme, zejména v období od dubna do října. Nově vyrostlý trávník poprvé sečeme ve výšce 10 cm, nejlépe kosou. Sekačka by mohla křehkou mladou trávu poškodit. Od dubna do července sečeme nově založený trávník každý týden až deset dní, čímž podpoříme jeho zhoustnutí. Pravidelná podzimní a jarní..
  • Leknín – nejoblíbenější vodní rostlina Leknín (Nymphaea) je nejoblíbenější vodní rostlinou, lidově se mu také říká vodní růže. Oživuje přirozené nebo umělé vodní nádrže a jezírka se stojatou vodou na slunném místě. V jaké nádrži pěstovat leknín? V malé zahrádce stačí pro pěstování leknínu mělčí nádrže do hloubky 40 cm. V těchto nádržích pěstuje méně vzrůstné odrůdy..
  • Podzim na zahradě – září V září sázíme tulipány, lilie, narcisky a všechny ostatní cibuloviny, které přezimují na zahradě. Také na záhon vysazujeme všechny dvouletky, aby do zima stihly zakořenit. Velké trsy trvalek, které nekvetou na podzim, rozdělujeme na menší. Sušíme mochyni a lunárii. Z dobře vyzrálých letniček sbíráme semínka na příští rok – aksamitníky, jiřinky, ostálky,..