Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea)



Květina třapatkovka nachová

Třapatkovka nachová označovaná též jako třapatka je vytrvalá rostlina, která je nejčastěji pěstovaná jako okrasná květina (trvalka).

K léčivým účinkům se používá celá rostlina, i když nejúčinnější je kořen, dále květ a list. Použít lze také třapatku úzkolistou, která má žluté květy.

Droga výrazně zvyšuje imunitu, je antibiotická a používá se při hemeroidech, křečových žilách a bércových vředech. Nepoužívá se formou nálevu ale pouze jako tinktura z čerstvé rostliny. Na vnější aplikaci se používá tinktura více ředěná (např. bércový vřed).

Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea)

Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea)

Tinktura z třapatky

Maceruje se 100 g kořenů (nebo 113 g květů, případně 125 g listů) v 60% čistém lihu (500 ml) při pokojové teplotě 7 dní. Potom se přefiltruje. K prevenci se používá 1 lžička ráno.






  • Černucha setá a její pěstování Původ černuchy Černucha je rozšířená po celém světě a v mnoha zemích tato rostlina zdomácněla. Jedná se o jednoletou rostlinu, která běžně dorůstá do výšky kolem 30 cm. Má žlutě zbarvené kořeny. Lodyha je drsně chlupatá, jednoduchá nebo s několika přímými postranními větvemi. Květy jsou namodralé. Černucha je také méně známou léčivkou..
  • TOP 5 nejpěstovanějších bylinek na zahrádce Meduňka (Melissa officinalis) Sazenice meduňky získáme snadno rozdělením trsů, lze je ale i předpěstovat ze semen. Meduňka má ráda hlubokou živnou půdu a dostatek vody, pak je nezničitelná. Sběr meduňky Čerstvé listy a mladé špičky výhonků sbíráme celou sezónu, na sušení nejlépe před rozkvětem. Použití v kuchyni Meduňka se hodí do..
  • Pěstování kopru Kopr je rostlinou svatojánskou. Byl znám již ve starém Egyptě. Kopr vyséváme do řádků na slunném záhoně. Použití kopru Mladé listy přidáváme do omáček, pomazánek a salátů. Bez kvetoucích vrcholků se neobejde nakládání okurek a jiné zeleniny. Podobné články: Mateřídouška obecná (Thymus vulgaris) Kandík trvalka ozdobná květem i listem Hvězdnice..
  • Pěstování bazalky Bazalka je jednoletá bylinka, kterou můžeme mít na záhoně i v květináči za oknem. Pěstujeme ji ze semen na slunném místě. Použití bazalky v kuchyni Přidáváme ji do salátů, octů a zálivek. Výborně se hodí všude tam, kde používáme rajčata, protlaky a kečupy. Podobné články: Mateřídouška obecná (Thymus vulgaris) Kandík trvalka..