Druhy bezu



Bez černý (Sambucus nigra)

Bez černý je keř vysoký několik metrů. Květenství malých běložlutých kvítků je ploché, známé jako kosmatice, které se tako konzumují smažené. Květ černého bezu má typickou a intenzivní vůni.

Květy jsou považovány za všelék. Pomáhá při nachlazení a posiluje imunitu. Nálev z květů je vynikající, nejlépe působí bezinková šťáva.

Bez černý

Bez černý

Bez chebdí (Sambucus ebulus)

Tento bez je označován jako neužitečná rostlina. Květy voní po mandlích, plody jsou černé. Jedná se o rostlinu rostoucí z hrubého plazivého oddenku. Celá rostlina obsahuje toxické látky.

Bez červený (Sambucus racemosa)

Bez červený roste ve vyšších až horských polohách, v nížinách jen vzácně. Vůně květů se přirovnává k vůni mouky. Na zlomené větévce má dřeň skořicově hnědou barvu, u bezu černého má dřeň bílou barvu.

Plody červeného bezu jsou mírně toxické. Jedovatá je i kůra a listy. Plody červeného bezu jsou výrazně červené.






  • Libeček lékařský (Levisticum officinale) Libeček lékařský je známá mohutná trvalka pocházející z jižní Evropy. Květy jsou drobné, žlutozelené, v okolíku složené z četných okolíčků. Celá rostlina silnou vůní připomíná polévkové koření maggi, proto se jí říká „maggi kořen“. Použití libečku lékařského Používá se oddenek, nať, ale i semena. Droga působí močopudně, podporuje vylučování nežádoucích solí a kyseliny..
  • Které druhy zeleniny je možné pěstovat ve stínu Když si představíte tradiční zahradu, většinou se vám vybaví místo s množstvím slunce a dostatkem světla, které umožňuje růst zeleniny a rostlin. Nicméně, není každá zahrada taková a některé oblasti mohou být stinné kvůli umístění domu nebo stromů. Naštěstí existují druhy zeleniny, které lze pěstovat i ve stínu. Zelenina a..
  • Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis) Šišák bajkalský je vytrvalá rostlina s přímým stonkem. Je vysoká cca 50 cm. Má hluchavkovité květy modrofialové barvy. V našich podmínkách ji lze pěstovat velmi dobře. Podle výzkumu má šišák bajkalský největší množství antioxidantů, zejména vlivem většího množství obsažených flavonoidů. Jak pěstovat šišák bajkalský Šišák bajkalský (Scutellaria baicalensis) lze pěstovat v..
  • Pelyněk pravý v zahradě Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) se ve volné přírodě vyskytuje na slunných místech. Coby rostlina je však velice vhodný i do zahrádky. Jak pěstovat pelyněk pravý Pelyněk pravý je dvouletá vytrvalá rostlina. V průběhu jednoho roku vyroste růžice a ve druhém roce stonek. Na jaře nezapomeneme odříznout všechny stonky, takže se pelyněk..