Využití bazalky v kuchyni



Bazalku si můžeme poměrně snadno vypěstovat sami, i když nemáme zahrádku. Postačí truhlík nebo květináč na okně, balkoně nebo doma v bytě. Při pěstování v bytě je však potřeba zajistit dostatek světla a tepla.

Jak si vypěstovat bazalku

Pro tradiční jarní a letní pěstování bazalku vyséváme v březnu a dubnu. Pro pravidelnou celoroční sklizeň mladých listů si ji můžeme vysévat prakticky celoročně. Pro tento účel vyséváme přímo do květináče o průměru 10 až 14 cm bez přepichování. Vyséváme do vlhkého zahradnického substrátu přibližně 5 až 8 semen na květináč do hloubky 0,5 až 1 cm. Po vzejití vybereme nejsilnější rostlinky (v květináči o průměru 10 cm ponecháme 3 rostliny).

Nejcennější částí rostliny jsou mladé listy. V průběhu léta bazalka vytváří květy, které pravidelně zaštipujeme. Podpoříme tím větvení rostliny a další růst nových listů.

Využití bazalky v kuchyni

Využití bazalky v kuchyni

Bazalka v kuchyni

Bazalka má v kuchyni mnohostranné využití. Obvykle se používají jen lístku, které můžeme nasekat, rozdrtit, natrhat nebo nechat celé. Bazalka je oblíbenou surovinou při přípravě jídla zejména v zemích jižní Evropy. Neodmyslitelně patří do pesta, pizzy a omáček na těstoviny. Čerstvou bazalku můžeme přidat do řady pokrmů: k rajčatům, k mozzarele, do bylinkového másla, do omáček, salátů, k rybám a dalším druhům masa.

Do salátů přidáváme bazalku až těsně před servírováním. Čerstvé lístky vypadají lépe a jsou i chutnější.






  • Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) Třezalka tečkovaná, známá také jako Hypericum perforatum, je vytrvalá bylina se vyskytující převážně v Evropě, Asii a Severní Americe. Je to uklidňující bylinka bez vedlejších účinků. Obsahuje barvivo hypericin, z flavonoidů hlavně důležitý rutin. Červenému barvivu obsaženému v květech se říká „krev svatého Jana Křtitele“. Má dlouhou historii používání v tradiční medicíně..
  • Černucha setá a její pěstování Původ černuchy Černucha je rozšířená po celém světě a v mnoha zemích tato rostlina zdomácněla. Jedná se o jednoletou rostlinu, která běžně dorůstá do výšky kolem 30 cm. Má žlutě zbarvené kořeny. Lodyha je drsně chlupatá, jednoduchá nebo s několika přímými postranními větvemi. Květy jsou namodralé. Černucha je také méně známou léčivkou..
  • Čerstvé jarní bylinky proti únavě Sedmikráska (listy i květy) – působí dobře na zažívání a činnost jater. Od středověku bývá součástí očistných kůr. Lze ji přidávat do salátu nebo ji ochutit tvarohové pomazánky. Jitrocel kopinatý (listy) – obsahuje sliz, třísloviny, pektiny, vápník, draslík, křemík, zinek, beta-karoten a dvakrát více vitamínu C než citron. Patří mezi..
  • Pěstování máty peprné Máta peprná vyžaduje živinami bohatou a humusem dobře zásobenou půdu. Mátu peprnou dávejte na záhony ve 2. trati. Nejlépe jí vyhovují lehké hlinitopísčité půdy. Vlhké půdy jsou lepší než příliš suché. Kde pěstovat mátu peprnou Pro mátu peprnou jsou nejvhodnější polostinné půdy, přestože snese i plné slunce. Na příliš stinných..