Heřmánek římský (Chamaemelum nobile)



Latinský název heřmánku římského sice v překladu znamená rmenec sličný, který ale nemá nic společného s rmenem polním, za který je občas sběrači zaměňován.

Pěstování heřmánku římského

Heřmánek římský je vytrvalá bylina s vystoupavou lodyhou 20 až 25 cm vysokou. Terčové květy jsou žluté, okvětní plátky bílé až lehce narůžovělé. Často se pěstují plnokvěté formy. Rozmnožuje se výhradně oddělky. Neustále se rozrůstá a vytváří plné kobercové plochy.

Heřmánek římský

Heřmánek římský

Na rozdíl od heřmánku lékařského se dá sbírat denně, protože neustále rozkvétá. Je velice ceněný, výkupní cena se pohybuje přes 600 Kč za kilo sušených květů.

Srovnání heřmánku pravého a římského

Heřmánek pravý má lepší chuť a silnější protizánětlivý účinek, heřmánek římský má zase silnější účinek spasmolytický. Heřmánek římský je vhodný pro lidi, kteří nesnesou heřmánek pravý. K přípravě nápojů je vhodnější heřmánek pravý. Heřmánek římský je příliš hořký, ale má lepší léčivé účinky, obsahuje více silic analgetik, je tak účinnější proti bolestem a lépe tlumí záněty. Pro využití účinků obou druhů je vhodná směs: 2 díly heřmánku pravého, 1 díl heřmánku římského.






  • Koření v kuchyni – kmín Kmín má zvláštní vlastnosti, kvůli nimž se doporučuje jeho přidávání do jídel nebo konzumace ve formě odvaru. Má léčivé účinky při chorobách žaludku, střev a jater. Je doporučován kojícím matkám. K vnějšímu použití se vtírá při revmatismu a jako čaj při zánětu pohrudnice. Kmín obsahuje éterický olej, který mírní křeče a..
  • Pěstování plicníku na zahradě Plicník je bylinka, která se nejčastěji vyskytuje v lesích, kde na jaře v trsech hojně kvete. Pěstovat ji můžeme i na zahradě v trávě nebo na vlhčích místech ve skalce. Plicníky mají rády vlhčí půdy s větším množstvím humusu. Dobře se jim daří v polostínu, nejlépe pod listnatými stromy a keři. Plicník kvete brzy na..
  • Kontryhel (Alchemilla mollis) Pěstování kontryhelu Kontryhel je trvalka rostoucí běžně v přírodě, lze také zakoupit sazenice. Vysaďte ji v květnu přímo na stanoviště. Rostlině vyhovuje vlhčí půda, v horkém počasí je nutné zalévat. Sběr kontryhelu K sušení sbíráme kvetoucí nať a listy. Do pokrmů dáváme čerstvé lístky. Použití v kuchyni Čerstvé mladé listy nahořklé chuti lze přidávat do..
  • Jak pěstovat bylinky Bazalka, tymián, pažitka a další rostliny jsou ceněné pro svou chuť i léčivé účinky. Jak je pěstovat? Bez čerstvých bylinek si většina lidí vaření ani neumí představit. Bylinky dělají pokrmy mnohem chutnější, navíc mají na lidský organismus blahodárné účinky. Jejich pěstování není žádná věda, většina druhů je poměrně nenáročná a..