Mateřídouška obecná (Thymus vulgaris)



Mateřídouška je polokeřík s plazivou lodyhou. Drobné květy v hlavatém květenství mají červenofialovou barvu. Celá rostlina příjemně voní.

Jak pěstovat mateřídoušku

Na našem území se vyskytují čtyři druhy mateřídoušek, ale celý rod je velmi proměnlivý a vyskytují se i další kříženci. K léčení se používají všechny druhy, pouze mateřídouška s citronovou vůní, rostoucí v přírodě, není příliš vhodná. Mateřídouška roste na sušších stráních, loukách a skalnatých místech, kde je málo půdy.

Mateřídouška obecná (Thymus vulgaris)

Mateřídouška obecná (Thymus vulgaris)

Sbírá se celá kvetoucí nať nejlépe na začátku květu. V některých oblastech mateřídouška rychle mizí. Obsahuje především silice cymol a thymol, třísloviny a minerální látky. Vzhledem k různým druhům se obsahové látky výrazně liší. Droga má silně antiseptické a desinfekční působení. Používá se do kloktadel, na obklady a hlavně na desinfekci dýchacích a močových cest, k léčbě průjmů, při bronchitidě a dalších nemocech doprovázených kašlem.

Nálev z této bylinky má příjemnou vůni a chuť. Předávkování a příliš časté používání není doporučované.

Světlík lékařský

Často mezi mateřídouškou roste světlík lékařský, který na ni parazituje. Světlík je vyhledávaná bylina, nálev z něho velice rychle pomáhá při očních zánětech, když nejsou k dispozici potřebné oční kapky nebo mast. Nálev je potřeba procedit přes sítko s vatou kvůli případným nečistotám.






  • Heřmánek římský (Chamaemelum nobile) Latinský název heřmánku římského sice v překladu znamená rmenec sličný, který ale nemá nic společného s rmenem polním, za který je občas sběrači zaměňován. Pěstování heřmánku římského Heřmánek římský je vytrvalá bylina s vystoupavou lodyhou 20 až 25 cm vysokou. Terčové květy jsou žluté, okvětní plátky bílé až lehce narůžovělé. Často se pěstují..
  • Libeček lékařský (Levisticum officinale) Libeček lékařský je známá mohutná trvalka pocházející z jižní Evropy. Květy jsou drobné, žlutozelené, v okolíku složené z četných okolíčků. Celá rostlina silnou vůní připomíná polévkové koření maggi, proto se jí říká „maggi kořen“. Použití libečku lékařského Používá se oddenek, nať, ale i semena. Droga působí močopudně, podporuje vylučování nežádoucích solí a kyseliny..
  • Čerstvé jarní bylinky proti únavě Sedmikráska (listy i květy) – působí dobře na zažívání a činnost jater. Od středověku bývá součástí očistných kůr. Lze ji přidávat do salátu nebo ji ochutit tvarohové pomazánky. Jitrocel kopinatý (listy) – obsahuje sliz, třísloviny, pektiny, vápník, draslík, křemík, zinek, beta-karoten a dvakrát více vitamínu C než citron. Patří mezi..
  • Meduňka lékařská Pěstování meduňky lékařské Meduňka lékařská je příbuzná s mátou. Pěstujeme ji na slunci a v polostínu. Použití meduňky Před rozkvětem sklízíme citronově vonící listy. Zdobíme jimi saláty, přidáváme je do omáček, k masům a do majonéz. Uklidňující meduňkový čaj příjemné chuti pijeme nejlépe před spaním. Podobné články: Třapatkovka nachová (Echinacea purpurea) Levandule na..