Proč zelené papriky nezčervenají



Zelené papriky jsou oblíbenou zeleninou v mnoha kulinářských pokrmech a receptech. Jejich svěží chuť a křupavost je charakterizuje.

Nicméně může vás napadnout otázka, proč některé papriky na rostlinách nikdy nezčervenají, ačkoli zralé papriky jistě vidíte na regálech ve svém místním supermarketu. Tento jev má vědecké vysvětlení a souvisí s několika faktory, které ovlivňují dozrávání zelených paprik.

Chlorofyl a barvivo

Zelené papriky zůstávají zelené kvůli obsahu chlorofylu, zeleného barviva, které se nachází v rostlinách a zajišťuje fotosyntézu. Kromě chlorofylu obsahují zelené papriky také jiná barviva, jako jsou karotenoidy, které jsou zodpovědné za oranžovou a červenou barvu. V zralých paprikách se postupem času zvyšuje obsah karotenoidů na úkor chlorofylu, což vede k přechodu zelené barvy na červenou.

Proč zelené papriky nezčervenají

Proč zelené papriky nezčervenají

Genetika a odrůdy

Genetika hraje klíčovou roli v dozrávání paprik. Existují různé odrůdy paprik s různými genetickými predispozicemi pro dozrávání. Některé odrůdy jsou vyšlechtěny tak, aby byly zelené i v zralém stavu, zatímco jiné mají tendenci zčervenat. Zelená barva je často určena tím, že papriky mají přítomnost chlorofylu, který maskuje ostatní barviva.

Faktory ovlivňující dozrávání

Sluneční záření je klíčovým faktorem, který ovlivňuje dozrávání paprik. Papriky vystavené intenzivnímu slunečnímu záření mají větší šanci zčervenat, protože slunce podporuje rozklad chlorofylu a zvyšuje obsah karotenoidů.

Teplota má vliv na rychlost dozrávání. V teplejších klimatických podmínkách mohou papriky rychleji dozrát a zčervenat.

Správná péče o rostliny, jako je dostatek vody, živin a podpůrné struktury (případně podvazování těžkých plodů), může ovlivnit rychlost dozrávání paprik.






  • Pěstování kapie Co je to kapie? Kapie je sladký druh paprik, bez nichž si již nedovedeme představit žádnou užitkovou zahradu. Je oblíbená pro svou chuť a využití – jako přílohová zelenina, součást salátů nebo teplých pokrmů. V botanické zralosti je kapie červená, ale lze ji konzumovat i v zeleném stavu. Je vhodná k nakládání, konzervaci..
  • České odrůdy česneku Cibule česneku se liší barvou, uspořádáním a velikostí stroužků a v neposlední řadě i chutí. Odrůdy českého česneku Dukát – ozimý paličák velmi ostré chuti, skladovatelný do další úrody. Anton – ozimý paličák se sklizní už v červenci, chuť ostrá. Unikát – ozimý paličák s velkými stroužky příjemné ostré chuti. Benárčan – nepaličák..
  • Pěstování salátu Jak pěstovat salát na zahradě V létě pěstujeme odrůdy odolnější proti vybíhání do květu. Sazenice si předpěstujeme tak, abychom je mohly v dubnu a v květnu vysazovat na záhon. Hlávky se sklízejí v červenci a srpnu. Ledový salát je oblíbený pro svoje velké hlávky křehkých listů. Ledový salát je náročnější na teplo. Trpí zahníváním..
  • Pěstujeme rajčata Rajčata potřebují pro úspěšné pěstování záhon v teplé slunečné poloze, chráněné proti studeným větrům. Nejlépe tedy polohu chráněnou např. zdí nebo vyššími rostlinami. Vyžadují úrodnou, dobře propustnou a snadno záhřevnou půdu. Rajčata sázíme teprve tehdy, když nehrozí pozdní jarní mrazíky. Nejvíce se pěstují hybridní tyčková rajčata. Rajčata sázíme do sponu 50..