Pěstování kapie



Co je to kapie?

Kapie je sladký druh paprik, bez nichž si již nedovedeme představit žádnou užitkovou zahradu. Je oblíbená pro svou chuť a využití – jako přílohová zelenina, součást salátů nebo teplých pokrmů.

V botanické zralosti je kapie červená, ale lze ji konzumovat i v zeleném stavu. Je vhodná k nakládání, konzervaci i konzumaci za sirova.

Kapie obsahuje vitamíny B1, B2, C, E, provitamín A, kyselinu listovou a stopové prvky. Posiluje cévy, mírní bolesti žil, posiluje srdce a krevní oběh, zlepšuje zrak, zpevňuje vazivové tkáně.

Pěstování kapie

Pěstování kapie

Pěstování kapie

Kapie vysazujeme na slunečné, chráněné stanoviště s výhřevnou půdou. Nesnáší střídání teplých a studených období. Ideální je konstantní teplota a podmínky. Půda by měla být bohatá na živiny a humus. Důležitá je zálivka – půda by měla být stále vlhká. Přihnojujeme hnojivem s vyšším obsahem draslíku pro vyzrávání plodů. Větší rostliny vyžadují oporu, aby nedošlo k polámání pod tíhou plodů.

Nejčastěji pěstované odrůdy kapií

Lydia – raná, velmi úrodná kapie s vyšším vzrůstem.

Raduza F1 – tmavě červené plody.

Radmila F1 – plody vhodné k tepelné úpravě a grilování.






  • Pěstování kukuřice cukrové Kukuřice cukrové (Zea mays var. Saccharata) se daří pouze na výsluní a v živinami bohatých středních půdách. Studené, mokré půdy jsou pro kukuřici cukrovou naprosto nevhodné. Můžete ji pěstovat v 1. i 2. trati, protože snáší i čerstvý hnůj, zarytý na podzim. Pěstujete-li kukuřici cukrovou na záhonech, musí být řádky 60 cm..
  • Podmínky pro pěstování okurek Okurky a jejich pěstování Okurky patří u nás k velmi oblíbené zelenině. Salátovky se používají v čerstvém stavu na salát, nakládačky většinou sterilované nebo kvašené. Okurky obsahují sice málo živin a vitamínů, jsou ale důležité svým obsahem zásadotvorných minerálů, zvláště draslíku, a vysokým obsahem fyziologicky přijatelné vody. Příznivě ovlivňují funkci žaludku a..
  • Jak docílit větších plodů u cibule Pěstování velké cibule Jestliže chcete mít opravdu velké cibule, pak existuje tento osvědčený postup: na podzim vybereme ty největší a nejzdravější cibule z vlastní sklizně, uložíme je do sáčku a ten přes zimu zavěsíme v blízkosti kamen. Teplo by mělo být tak velké, aby cibule téměř úplně vyschly a nezplesnivěly. Když pak..
  • Zelí dodá sílu Vitamíny v zelí Zelí obsahuje množství vitaminu C, železa a minerálních látek. Nejvíce vitaminu C je v čerstvých hlávkách, zatímco v kysaném zelí jej zbývá přibližně jen polovina. Navíc zelí nemá skoro žádné kalorie. Po zelném salátu se tedy nedá ztloustnout, dokáže také upravit hladinu cholesterolu v krvi. To je především díky hořčinám,..