Jak zabránit praskání rajčat?



Praskání rajčat může být problémem pro zahradníky a pěstitele rajčat. Tento jev se obvykle vyskytuje během růstu a dozrávání rajčat, ačkoli může být způsoben více faktory. Prasklé plody nejen kazí estetický vzhled rajčat, ale mohou také zvýšit náchylnost k infekcím a plísňovým onemocněním. Následující článek vám přináší několik tipů, jak zabránit praskání rajčat a dosáhnout zdravých a celistvých plodů.

Rovnoměrná zálivka rajčat a ochrana před deštěm

Nerovnoměrná zálivka je jedním z hlavních faktorů praskání rajčat. Příliš rychlý nárůst vlhkosti může způsobit praskání slupky. Udržujte pravidelnou a rovnoměrnou zálivku, abyste minimalizovali stresové změny vodního režimu rostlin.

Pokud očekáváte déšť, můžete použít přístřešky nebo fólie, abyste zabránili přímému kontaktu dešťových kapek s plody. To může minimalizovat rychlé zvýšení vlhkosti na povrchu rajčat a snížit praskání.

Jak zabránit praskání rajčat?

Jak zabránit praskání rajčat?

Mulčování rostlin rajčat a postupné zvyšování zálivky

Pokrytí půdy mulčem, jako je sláma nebo seno, pomáhá udržovat rovnoměrnou vlhkost a teplotu půdy. To může snížit riziko praskání rajčat tím, že eliminuje extrémní kolísání podmínek.

Během dozrávání rajčat můžete postupně snižovat frekvenci zálivky, ale zvyšovat její intenzitu. To umožní plodům pomalu zvykat na nižší vlhkost a sníží riziko praskání.

Výběr vhodných odrůd

Některé odrůdy rajčat jsou náchylnější k praskání než jiné. Při výběru odrůd zvažte ty, které jsou odolnější vůči praskání a mají pevnější slupku.

Ochrana před sluncem a vyvážená výživa

Přímé a intenzivní sluneční záření může způsobit náhlé zahřátí povrchu rajčat a následné praskání. Použijte stínící sítě nebo jinou ochranu, aby se snížilo sluneční záření na plody. Správná výživa rostlin může pomoci posílit slupku rajčat a snížit riziko praskání. Zajistěte, aby rostliny dostávaly vyvážené množství živin, zejména vápníku.






  • Pěstování kukuřice cukrové Kukuřice cukrové (Zea mays var. Saccharata) se daří pouze na výsluní a v živinami bohatých středních půdách. Studené, mokré půdy jsou pro kukuřici cukrovou naprosto nevhodné. Můžete ji pěstovat v 1. i 2. trati, protože snáší i čerstvý hnůj, zarytý na podzim. Pěstujete-li kukuřici cukrovou na záhonech, musí být řádky 60 cm..
  • Co je zelené hnojení Zelené hnojení zlepšuje půdu Zeleným hnojením se nazývá dočasná kultura zcela určitých rostlin. Během poměrně krátké doby obohatí půdu humusem, přispěje ke zlepšení půdní struktury, půdu odpleveluje, zlepšuje kvalitu písčité půdy, na svazích dokáže ochránit půdu před vodní erozí. Zelené hnojení můžeme použít jako předplodinu a mezikulturu, nebo jako následnou..
  • Jak docílit větších plodů u cibule Pěstování velké cibule Jestliže chcete mít opravdu velké cibule, pak existuje tento osvědčený postup: na podzim vybereme ty největší a nejzdravější cibule z vlastní sklizně, uložíme je do sáčku a ten přes zimu zavěsíme v blízkosti kamen. Teplo by mělo být tak velké, aby cibule téměř úplně vyschly a nezplesnivěly. Když pak..
  • Lebeda zahradní Lebedu zahradní je možné v kuchyni upravovat podobně jako špenát. Pěstování lebedy zahradní Lebedu zahradní vyséváme v postupných intervalech od poloviny srpna do řádků 30 až 40 cm vzdálených od sebe. Pro jarní sklizeň vyséváme v březnu. Po vzejití rostlinky vyjednotíme na 20 cm. Lebeda zahradní je oproti špenátu výnosnější, chuťově lahodnější a..