Jak podpořit vyšší sklizeň okurek



Zalévání okurek

Od počátku sklizně vyžadují okurky hodně vláhy, a to jak k dalšímu růstu lodyh, tak k postupnému nasazování květů a plodů.

Za sucha je zavlažujeme, raději méně často, ale vydatně, ke kořenům konví bez růžice. Nejvhodnější je dešťová voda oteplená v nádrži.

Postřik chladnou vodovodní vodou na list, ať již konví s růžicí nebo hadicí s rozprašovací koncovkou není vhodný, protože ochlazuje půdu i rostliny, zvláště jsou-li rozehřáty sluncem. Za chladného počasí zavlažujeme opatrně, abychom půdu příliš neochladili. Pokud jsou listy dlouho mokré, snadno je napadá plíseň okurková.

Jak podpořit vyšší sklizeň okurek

Jak podpořit vyšší sklizeň okurek

Kdy sklízet okurky

Plody nakládaček sklízíme v pravidelných intervalech 2 až 3 dnů, jakmile dorostou požadované velikosti, nejlépe do 10 cm. Plody nenecháváme přerůst, neboť se tím omezuje jejich další nasazování a snižuje se výnos.

Salátové okurky sklízíme ihned, jakmile se žebra plodů zaoblí.

Plody opatrně ulamujeme, abychom nepoškodili křehkou lodyhu, případně kořeny, které se vytvořily u rostlin plazících se po zemi na výhonech pod listy, zvětšují původní kořenovou soustavu rostlin a zvyšují čerpání vody a živin z půdy.





  • Fotosyntéza, základní proces pro pěstování zeleniny Fotosyntéza je úžasný biologický proces, který umožňuje rostlinám využívat sluneční energii k výrobě živin. Tento proces hraje klíčovou roli nejen v přežití rostlin, ale také v produkci potravin pro lidi, zejména zeleniny. Při pěstování zeleniny je důležité porozumět mechanismu fotosyntézy a jak ho lze využít k maximálnímu výnosu a kvalitě..
  • Alternativní způsoby pěstování zeleniny Mimo nejmodernějších způsobů pěstování zeleniny pomocí IoT a hydroponie, existují i další alternativní způsoby. Například akvaponie, vertikální zahradničení, a nebo aeroponie. Všechny tyto alternativní způsoby pěstování zeleniny jsou velmi účinné a mohou být použity v různých situacích, např. pokud máte omezený prostor nebo se snažíte minimalizovat svou spotřebu vody. Co..
  • Koření v kuchyni – petržel Známe dva druhy petržele – s hladkými a kadeřavými listy. Petržel s kadeřavými listy je dekorativní, proto ho používáme zejména ke zdobení jídel. Petržel s hladkými listy je zase aromatičtější. Kromě čerstvé nati používáme rovněž kořen petržele. V zelené části je velké množství vitamínů, proto ji dáváme všude, kde se hodí. Petržel obsahuje především..
  • TOP zelenina pro pěstování na zahrádkách Kterou zeleninu má smysl pěstovat jako hlavní produkty na naší zahradě? Z neobvyklých druhů můžeme pěstovat rebarboru, chřest, topinambury, ačokču, tuřín nebo různou listovou zeleninu. V obchodech je lze koupit jen občas a cena není příliš příznivá. Vhodná a nenáročná k pěstování je také cukrová kukuřice, která patří k teplomilným druhům, proto ji vysazujeme..