Jak podpořit vyšší sklizeň okurek
Zalévání okurek
Od počátku sklizně vyžadují okurky hodně vláhy, a to jak k dalšímu růstu lodyh, tak k postupnému nasazování květů a plodů.
Za sucha je zavlažujeme, raději méně často, ale vydatně, ke kořenům konví bez růžice. Nejvhodnější je dešťová voda oteplená v nádrži.
Postřik chladnou vodovodní vodou na list, ať již konví s růžicí nebo hadicí s rozprašovací koncovkou není vhodný, protože ochlazuje půdu i rostliny, zvláště jsou-li rozehřáty sluncem. Za chladného počasí zavlažujeme opatrně, abychom půdu příliš neochladili. Pokud jsou listy dlouho mokré, snadno je napadá plíseň okurková.
Kdy sklízet okurky
Plody nakládaček sklízíme v pravidelných intervalech 2 až 3 dnů, jakmile dorostou požadované velikosti, nejlépe do 10 cm. Plody nenecháváme přerůst, neboť se tím omezuje jejich další nasazování a snižuje se výnos.
Salátové okurky sklízíme ihned, jakmile se žebra plodů zaoblí.
Plody opatrně ulamujeme, abychom nepoškodili křehkou lodyhu, případně kořeny, které se vytvořily u rostlin plazících se po zemi na výhonech pod listy, zvětšují původní kořenovou soustavu rostlin a zvyšují čerpání vody a živin z půdy.
- Fotosyntéza, základní proces pro pěstování zeleniny Fotosyntéza je úžasný biologický proces, který umožňuje rostlinám využívat sluneční energii k výrobě živin. Tento proces hraje klíčovou roli nejen v přežití rostlin, ale také v produkci potravin pro lidi, zejména zeleniny. Při pěstování zeleniny je důležité porozumět mechanismu fotosyntézy a jak ho lze využít k maximálnímu výnosu a kvalitě..
- Alternativní způsoby pěstování zeleniny Mimo nejmodernějších způsobů pěstování zeleniny pomocí IoT a hydroponie, existují i další alternativní způsoby. Například akvaponie, vertikální zahradničení, a nebo aeroponie. Všechny tyto alternativní způsoby pěstování zeleniny jsou velmi účinné a mohou být použity v různých situacích, např. pokud máte omezený prostor nebo se snažíte minimalizovat svou spotřebu vody. Co..
- Koření v kuchyni – petržel Známe dva druhy petržele – s hladkými a kadeřavými listy. Petržel s kadeřavými listy je dekorativní, proto ho používáme zejména ke zdobení jídel. Petržel s hladkými listy je zase aromatičtější. Kromě čerstvé nati používáme rovněž kořen petržele. V zelené části je velké množství vitamínů, proto ji dáváme všude, kde se hodí. Petržel obsahuje především..
- TOP zelenina pro pěstování na zahrádkách Kterou zeleninu má smysl pěstovat jako hlavní produkty na naší zahradě? Z neobvyklých druhů můžeme pěstovat rebarboru, chřest, topinambury, ačokču, tuřín nebo různou listovou zeleninu. V obchodech je lze koupit jen občas a cena není příliš příznivá. Vhodná a nenáročná k pěstování je také cukrová kukuřice, která patří k teplomilným druhům, proto ji vysazujeme..