Jak podpořit vyšší sklizeň okurek



Zalévání okurek

Od počátku sklizně vyžadují okurky hodně vláhy, a to jak k dalšímu růstu lodyh, tak k postupnému nasazování květů a plodů.

Za sucha je zavlažujeme, raději méně často, ale vydatně, ke kořenům konví bez růžice. Nejvhodnější je dešťová voda oteplená v nádrži.

Postřik chladnou vodovodní vodou na list, ať již konví s růžicí nebo hadicí s rozprašovací koncovkou není vhodný, protože ochlazuje půdu i rostliny, zvláště jsou-li rozehřáty sluncem. Za chladného počasí zavlažujeme opatrně, abychom půdu příliš neochladili. Pokud jsou listy dlouho mokré, snadno je napadá plíseň okurková.

Jak podpořit vyšší sklizeň okurek

Jak podpořit vyšší sklizeň okurek

Kdy sklízet okurky

Plody nakládaček sklízíme v pravidelných intervalech 2 až 3 dnů, jakmile dorostou požadované velikosti, nejlépe do 10 cm. Plody nenecháváme přerůst, neboť se tím omezuje jejich další nasazování a snižuje se výnos.

Salátové okurky sklízíme ihned, jakmile se žebra plodů zaoblí.

Plody opatrně ulamujeme, abychom nepoškodili křehkou lodyhu, případně kořeny, které se vytvořily u rostlin plazících se po zemi na výhonech pod listy, zvětšují původní kořenovou soustavu rostlin a zvyšují čerpání vody a živin z půdy.






  • Podmínky pro pěstování okurek Okurky a jejich pěstování Okurky patří u nás k velmi oblíbené zelenině. Salátovky se používají v čerstvém stavu na salát, nakládačky většinou sterilované nebo kvašené. Okurky obsahují sice málo živin a vitamínů, jsou ale důležité svým obsahem zásadotvorných minerálů, zvláště draslíku, a vysokým obsahem fyziologicky přijatelné vody. Příznivě ovlivňují funkci žaludku a..
  • Jak zlepšit kvalitu půdy Každý zahrádkář se snaží mít co nejkvalitnější úrodu. Existuje mnoho způsobů, jak toho dosáhnout. Jedním z nich je systematické zlepšování kvality půdy, kterou má na své zahradě k dispozici. Takovou možností je zelení hnojivo. Jakou máme půdu Základem úspěchu je bezesporu znalost jakosti půdy na pozemku. K tomu nám dopomůže její rozbor, který..
  • Salát – listová zelenina Salát je oblíbená listová zelenina. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek. Jedná se o jednoletou rostlinu. Pro pěstování salátu jsou nejlepší teploty kolem 20 °C, při větším teple rostliny rychle vybíhají do květu. Druhy salátů Hlávkový salát máslový – listy jsou hladké s výrazným středním žebrem. Barva listů je zelená,..
  • Uložení zeleniny v zimě Uložení zeleniny v pařeništi Z pařeniště vyvezeme zeminu, aby bylo co nejhlubší. Urovnáme do něj košťálovou a kořenovou zeleninu a zasypeme hlínou. Pařeniště necháme na podzim co nejdéle odkryté, přikryjeme jej až s příchodem prvních mrazů. Jako ochranu před silnými mrazy ještě okna pařeniště zabalíme do slámy. Při oblevě musíme pařeniště vyvětrat, aby..