Choroby a škůdci salátu



Některým chorobám a škůdcům je možné předejít výběrem odolných odrůd salátů.

Vybíhání salátu do květu

Vybíhání salátu do květu způsobeno dlouhým dnem, teplem a nedostatkem vláhy. Je typické pro jarní odrůdy salátů.

Hnití salátu

Podehnívání salátu je způsobeno patogenními houbami. Napadení se projevuje žloutnutím a následným odumíráním rostlin. Na salátu se nejvíc objevují bílé nebo šedé houbové povlaky. Prevencí před podehníváním salátu je mělká výsadba na černou netkanou textilii a opatrná zálivka.

Choroby a škůdci salátu

Choroby a škůdci salátu

Plíseň salátu

Plíseň salátu se objevuje při vyšší vzdušné vlhkosti, tj. zejména při delším období dešťů. Na spodních listech se začnou objevovat žlutozelené skvrny a listy postupně odumírají.

Mšice

Mšice škodí na salátu sáním na listech a přenášením virových chorob.

Drátovci

Drátovci jsou larvy kovaříků a poškozují kořenový krček a kořeny salátu, který následně vadne a hyne. Prevencí proti drátovcům na salátu je důkladné zpracování půdy před výsadbou a časté okopávání.






  • Koření v kuchyni – petržel Známe dva druhy petržele – s hladkými a kadeřavými listy. Petržel s kadeřavými listy je dekorativní, proto ho používáme zejména ke zdobení jídel. Petržel s hladkými listy je zase aromatičtější. Kromě čerstvé nati používáme rovněž kořen petržele. V zelené části je velké množství vitamínů, proto ji dáváme všude, kde se hodí. Petržel obsahuje především..
  • Jak podpořit vyšší sklizeň okurek Zalévání okurek Od počátku sklizně vyžadují okurky hodně vláhy, a to jak k dalšímu růstu lodyh, tak k postupnému nasazování květů a plodů. Za sucha je zavlažujeme, raději méně často, ale vydatně, ke kořenům konví bez růžice. Nejvhodnější je dešťová voda oteplená v nádrži. Postřik chladnou vodovodní vodou na list, ať již konví..
  • Podmínky pro pěstování okurek Okurky a jejich pěstování Okurky patří u nás k velmi oblíbené zelenině. Salátovky se používají v čerstvém stavu na salát, nakládačky většinou sterilované nebo kvašené. Okurky obsahují sice málo živin a vitamínů, jsou ale důležité svým obsahem zásadotvorných minerálů, zvláště draslíku, a vysokým obsahem fyziologicky přijatelné vody. Příznivě ovlivňují funkci žaludku a..
  • Pěstování listové zeleniny Listová zelenina je nedílnou součástí zdravé stravy. Má velkou dietetickou hodnotu, protože listy obsahují vitamíny C a B, karoten a podporují chuť k jídlu. K nejsnadněji pěstované listové zelenině patří hlávkový salát, ledový salát nebo listový salát. Dále pak štěrbák, pekingské zelí, čekanka hlávková, kozlíček polní, špenát zelný, mangold nebo lebeda zahradní...