Vliv počasí na pěstování rajčat



Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších zelenin pěstovaných v zahradách po celém světě. Jejich úspěšný růst a vývoj jsou však silně ovlivněny počasím. Nabízíme vám pohled na vliv různých povětrnostních podmínek na pěstování rajčat.

Teplota a sluneční svit

Rajčata jsou teplomilné rostliny, které nejlépe prosperují při teplotách mezi 20-30 °C ve dne a 15-20 °C v noci. Při vyšších teplotách nad 30 °C může docházet k opačnému účinku, kdy rostliny přestávají kvést a plodit. Při nízkých teplotách pod 15 °C mohou trpět špatným růstem a plodností. Je proto důležité vybrat si vhodné odrůdy rajčat, které jsou přizpůsobeny klimatickým podmínkám vašeho regionu.

Rajčata milují slunce. Sluneční svit je nezbytný pro fotosyntézu a tvorbu sladkých plodů. Pokud je vaše zahrada vystavena přímému slunci, rajčata budou mít více energie pro růst a vyšší výnosy. V případě nedostatku slunečního svitu může dojít k prodloužení doby dozrávání plodů a nižší chuti.

Pěstování rajčat

Pěstování rajčat

Voda, vítr a déšť

Rajčata potřebují dostatek vody pro správný růst a vývoj. Při nedostatku vody mohou trpět vadnutím a suchem. Naopak, přebytek vody a neadekvátní odvodnění mohou vést ke kořenové hnilobě a dalším chorobám. Optimální způsob zavlažování rajčat je udržovat půdu stále vlhkou, ale ne přemokřenou.

Silný vítr může mít negativní vliv na rajčata, zejména pokud jsou rostliny vyšší a nemají dostatečnou oporu. Může docházet k poškození stonků, odlamování plodů a deformacím rostlin. V takovém případě je vhodné zajistit oporu, jako je například použití dřevěných kůlů nebo sítí.

Správná rovnováha mezi srážkami je pro rajčata klíčová. Při nadměrném dešti mohou rajčata trpět špatným odvodněním a zadržováním vlhkosti, což může vést k hnilobám a chorobám. Na druhou stranu, nedostatek dešťových srážek může vyžadovat pravidelnější zavlažování.

Další stresové podmínky a choroby rajčat

Počasí může ovlivnit také výskyt různých chorob u rajčat. Vlhko a deštivé období může způsobit rozvoj plísně a dalších houbových infekcí. Je důležité pravidelně kontrolovat rostliny, odstraňovat postižené listy a v případě potřeby použít organické prostředky na ochranu rostlin.

Extrémní povětrnostní podmínky, jako jsou dlouhé období vysokých teplot nebo silný déšť, mohou stresovat rajčatové rostliny a ovlivnit jejich růst a vývoj. Může se to projevit zpomaleným růstem, sníženou plodností nebo změnami ve struktuře plodů. Pravidelná péče, jako je správné zavlažování, mulčování půdy a dodávání organických hnojiv, pomáhá rostlinám překonat stresové podmínky.






  • Alternativní způsoby pěstování zeleniny Mimo nejmodernějších způsobů pěstování zeleniny pomocí IoT a hydroponie, existují i další alternativní způsoby. Například akvaponie, vertikální zahradničení, a nebo aeroponie. Všechny tyto alternativní způsoby pěstování zeleniny jsou velmi účinné a mohou být použity v různých situacích, např. pokud máte omezený prostor nebo se snažíte minimalizovat svou spotřebu vody. Co..
  • Pěstování bulvového celeru Bulvový celer Bulvový celer dává přednost vlhkým, humózním půdám. Velmi dobře reaguje na čerstvé organické hnojení, proto by měl být zařazován pouze do 1. tratě. Celer neklade žádné zvláštní požadavky na předplodinu, přesto se vyvarujte toho, že byste ho zařadili po kořenové zelenině. Při hnojení anorganickými hnojivy je třeba si..
  • Pěstování chřestu Chřest patří mezi lahůdkovou zeleninu, kterou si můžeme vypěstovat sami na zahrádce. Lidově se chřestu říká špargl. Rostlina vytváří v zemi dužnaté kořeny, ze kterých vyrůstá dřevnatý oddenek (podzemní stonek) a z jeho vrcholových pupenů nad zemí dužnaté stonky dorůstají výšky až 2 metry. Na nich jsou zakrnělé listy. V květnu chřest kvete..
  • Pěstování salátovek a nakládaček Okurky nakládačky Okurky nakládačky patří k nejčastěji pěstovaným okurkám na venkovních záhonech. Dnes jsou to převážně hybridní odrůdy, dávající vyšší výnosy a jsou odolnější vůči plísni okurkové. Pro teplejší polohy byly vyšlechtěny odrůdy, jejichž plody štíhlejšího tvaru s hustou a jemnou bradavičnatostí na povrchu jsou zvláště kvalitní. Mají slabší kořenový systém, netvoří..