Stříhání živého plotu



Jak stříhat živý plot

Stříhaný živý plot má mít těsně nad zemí hodně výhonů. Z tohoto důvodu v krátké době po výsadbě rostliny sestřihneme na 2/3 původní výšky. V prvním roce již nestříháme. Ve druhém roce slabě zastřihneme výhony cca 3x – 4x od května do srpna. Tím podpoříme husté rozvětvování. Tvar plotu upravujeme elektrickými nebo ručními nůžkami.

Pokud je vrchol živého plotu širší než spodek, má rostlina špatný tvar. Spodní část bývá zastíněná a odlistěná. Správný tvar vypadá tak, že vrchol je užší jak spodek.

Jakmile plot dosáhne požadované výšky, stříháme jej každý rok mezi květnem a srpnem.

Hloh, živý plot

Hloh, živý plot







  • Bez černý Bez černý se u nás těší velké oblibě. Z jeho květů se může připravovat sekt (šumivé víno), z plodů se vyrábí víno a šťáva. Dnes se již vyskytují takové odrůdy bezu, které se vyznačují žádoucími vlastnostmi, jako např. tím, že u nich dozrávají všechna vrcholičnatá plochá kytkovitá plodenství najednou, nebo rané odrůdy..
  • Podzimní nebo jarní výsadba ovocných dřevin Podzimní výsadba ovocných dřevin Ovocné dřeviny většinou vysazujeme na podzim. Při podzimní výsadbě sazenice vytvoří ještě do zámrazu půdy nové sací kořínky a na jaře startují do nového růstu dříve a rychleji než při jarní výsadbě. Během vegetace vytvoří pak stromky i keře větší letorosty a mají rok předstih před..
  • Okrasné dřeviny do zahrady Okrasné dřeviny nejen zahradu zkrášlují svým vzhledem, ale mají také ochrannou funkci – brání pohledům zvenčí, ochraňují před prachem, hlukem i slunečním úpalem. Okrasné dřeviny do malých a velkých zahrad Okrasné dřeviny můžou vynikat svým vzrůstem, okrasnými listy, květy nebo barvou. Nejkrásnější se uplatňují jako solitéry a jsou dominantou zahrady...
  • Kručinečka křídlatá – Genistella sagittalis Kručinečka křídlatá je drobný plazivý polokeřík se stálezelenými křídlatými větévkami. Žluté květy jsou sestaveny do krátkých hroznovitých květenství. Kručinečka se uplatní ve větších skalkách, v nichž se rozrůstá do větších polštářů. Nejlépe se jí daří na slunném místě s méně úrodnou, lehkou a vápenitou půdou. Podobné články: Jak založit živý plot Rostliny..